Tusen Trädgårdar 2020

Tusen Tack för din medverkan under Tusen Trägårdar 2020. Tillsammans är vi Trädgårds Sverige! #tusentradgardar

 

********

Varmt välkomna – trädgårdsfest för Tusen Trädgårdar 10 år

Den 28 juni är det dags för trädgård Sverige att visa upp sin mångfald av trädgårdar och öppna upp för besök. Här finns såväl privata trädgårdar som trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker, kyrkogårdar, skolträdgårdar och många trädgårdsentusiaster.

Vill du se vilka trädgårdar som finns med där du bor? Gå till SÖK TRÄDGÅRD. Där under kan du välja att söka i din kommun, landskap, genre eller frisök (på specifika ord eller trädgårdsnamn som du redan vet om). Det finns många trädgårdar på vår sida så GLÖM INTE att klicka i Tusen Trädgårdar så att rätt trädgårdar sorteras fram. De trädgårdar som kommer upp är möjliga att besöka under dagen för Tusen Trädgårdar. Du kan också klicka på Visa karta för att se var de finns. Lägg upp din favorit lista genom att klicka i hjärtat för de trädgårdar du är intresserad av och printa listan före dina trädgårdsbesöket.

Tusen Trädgårdar pågår vartannat år runt om i hela Sverige

Huvudarrangör: Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.

                     

Huvudarrangörerna: trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, Inger Ekrem Riksförbundet Svensk Trädgård och Lisa Malmgren Studiefrämjandet Riks.

 

Historik: 2010 arrangerade Gunnel Carlsons Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård den allra första Tusen Trädgårdar. 2012 gick Studiefrämjandet in som ny samarbetspart och är numera en av tre huvudarrangörer till Tusen Trädgårdar. Inför 2020 har Tusen Trädgårdar påbörjat ett samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

Visa din trädgård i sociala medier

Oavsett om du är med och visar din trädgård på söndagen den 28/6 eller inte. På Facebook eller Instagram kan du lägga upp en kort film från din trädgård. Använd #tusenträdgårdar. Tusen Trädgårdar går av stapeln den 28 juni kl.10-17 runt om i Sverige och alla är välkomna. I år är det speciellt många som av olika anledningar inte har möjlighet att vara med p g a coronapandemin. Lägg upp en filmsnutt från din trädgård på sociala medier så kan fler ta del av ditt paradis. Alla kan vara med! Alla kan visa sin trädgård och ta del av varandras trädgårdar. Trädgårdsglädje åt alla. Vi ses!
JUST NU: Med anledning av Covid-19 (29/5 2020)

Covid-19 och Tusen Trädgårdar – rekommendationer och allmän information kring en säkrare trädgårdsvisning

Årets Tusen Trädgårdar blir inte som vanligt. Men om vi visar respekt och håller gott avstånd till trädgårdsägare och andra besökare kan vi alla se fram emot en fin dag utomhus i det gröna. Ladda ner affisch och rekommendationer för trädgårdsägare och besökare här:
En säkrare trädgårdsvisning under Tusen Trädgårdar – rekommendationer
Tusen Trädgårdar Affisch_interaktiv

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Tillsammans hjälps vi åt, håller

avstånd och tar ansvar för en säkrare trädgårdsvisning. Våra rekommendationer är till för att ge tips på hur ni kan göra för att hjälpa till att hålla smittorisken nere. Varje trädgårdsägare tar själv beslut om hur man förhåller sig till dessa och vad som gäller i den aktuella trädgården. Det vi alla måste följa är Folkhälsomyndighetens råd, nedan. På så vis kan vi tillsammans bromsa smittan! Här kommer några viktiga saker som alla kan göra för att motverka spridning av covid-19:göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Är du i en riskgrupp är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.
Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas. Max 50
personer får samlas, men helst färre än så. Personer över 70 år och personer i riskgrupper bör vara
särskilt försiktiga och undvika nära sociala kontakter. Källa: www.folkhälsomyndigheten.se
Tusen Trädgårdar 2020 kommer att anordnas på ett säkert sätt och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid 19. Allt för att så många som möjligt i hela landet ska få chansen att njuta av trädgårdsglädje även ett år som detta. Coronapandemin påverkar oss alla och kräver anpassningar. Vi följer rapporteringen om coronapandemin noga och följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Se Folhälsomyndigheten. Därmed kan det komma att ske snabba ändringar kring arrangemanget. Håll er alltid uppdaterade på hemsidan www.tradgardssverige.org/tusen-tradgardar-2020 för aktuell information.
Trädgårdsarbete och odling ÄR en stor och viktig del i våra liv och för många medborgare i vårt avlånga land. För många utgör därför våren en fantastisk tid och trädgården eller odlingslotten en fristad och ett paradis för lustfyllt odlande, kunskapsutbyte och eftertanke. Tusen Trädgårdar är ett arrangemang som många längtat till under en lång period och för oss är det värdefullt att se allt det engagemang och den inspiration som florerar i alla våra kanaler, såväl på hemsidan, på Instagram, som i Facebookgruppen Tusen Trädgårdar.
Vi huvudarrangörer vet att Tusen Trädgårdar är ett engagerande och värdefullt arrangemang som visar på mångfalden av trädgårdar i vårt land, där alla kan vara med och dela med sig av sitt paradis, där vi får inspiration och utbyter kunskap, tankar och idéer med andra intresserade. Därför har vi tagit beslutet att: ”Vi ställer INTE in, vi ställer OM”.
 

Funderar du på att vara med? – ANMÄLAN ÄR NU STÄNGD! 

Ladda ner din informationsfolder här Folder_till_Tusentradgardar_2020.pdf

Den 28 juni är det dags för Sveriges alla trädgårdar att öppna upp för besök. Redan nu kan du anmäla din trädgård. Vänta inte för länge med ditt beslut. Sista anmälningsdag är 1 juni. Alla kan vara med! Men så klar tycker vi att det är särskilt roligt att de privata trädgårdarna är med. Att just du vill vara med och visa din trädgård för andra. För att ge inspiration och glädje!

Du som varit inne tidigare ser säkert att hemsidan har genomgått en viss förvandling. Men mycket är sig likt. Du lägger upp din trädgård och hittar andras på sidan som vanligt. Gunnel Carlson bloggar och tipsar inför Tusen Trädgårdar under hela året.

Vill du se vilka trädgårdar som finns med där du bor? Gå till SÖK TRÄDGÅRD. Där under kan du välja att söka i din kommun, landskap, genre eller frisök(på specifika ord eller trädgårdsnamn som du redan vet om). Glöm inte att klicka i Tusen Trädgårdar så att rätt trädgårdar sorteras fram. De trädgårdar som kommer upp är besöksbara och du kan också klicka på Visa karta för att se var de finns.

Här finns också trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker, villaägare, kyrkogårdar, skolträdgårdar och andra trädgårdsentusiaster.

Det kostar ingenting att vara med och vi ställer inga andra krav på dig som trädgårdsägare än att du ska tycka att det är roligt att visa din trädgård, söndagen den 28 juni 2020, mellan kl.10-17.

OBS! ANMÄLNINGEN ÄR STÄNGD (Anmälan till Tusen Trädgårdar är öppen fram till 1 juni 2020) 

Är du nykomling så är du välkommen att registrera din trädgård. Tar du ett steg i taget så är det enkelt.

Du som redan har din trädgård upplagd här kan Logga in och uppdatera din trädgård så här: När du får upp din sida så väljer du min Trädgård. Sedan Redigera trädgård och så klicka för fliken Tusen Trädgårdar 2020. Från och med 2020 kan man även fylla i om man är medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård och/eller i Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

Notera: Även om du varit med förr så syns din trädgård bara om du har anmält den till det aktuella årets Tusen Trädgårdar. Din trädgård får då Tusen Trädgårdar loggan på sin sida. Trädgården kommer även att vara sökbar och synas i Söket. Glöm inte att spara uppdateringen genom att klicka på Uppdatera.

Inför ett Tusen Trädgårdar år syns ENBART de trädgårdar som är anmälda till Tusen Trädgårdar på hemsidan. Detta för att undvika missförstånd om vilka som valt att visa sin trädgård under arrangemanget. Syns din trädgård så är den anmäld.

 

Huvudarrangör: Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.

                     

 

Samarbetspartner: Sällskapet Trädgårdsamatörerna

              

Huvudsponsor till Tusen Trädgårdar 2020: Hasselfors Garden

Övriga sponsorer till Tusen Trädgårdar 2020: Impecta Fröhandel, Blomsterlandet