av bilder
Visa alla bilder

Tillbaka

Torpet Larsboda, Ingarö

Adress: Fågelviksvägen 176, 13464 Ingarö

VI HAR ÖPPEN TRÄDGÅRD 2019 SÖNDAG 30 JUNI KL 11-16
Vi brukar kallas ”Trädgårdsnördarna från Ingarö” sedan vi under våren 2004 lät sätta upp en egendesignad rådjurssäker gärdesgård, inspirerad av boken Latmansträdgården, runt vår steniga skogsbacke. Samtidigt fällde vi 58 träd och köpte en cementblandare. Vi blandar i den all jord som vi odlar i. Den ursprungliga ”jorden” här består av berg, sten och lite grus.
I vår köksträdgård var det ett år 85 tomatplantor av 35 olika sorter. Vi har även hjälpt till att säkra framtiden för den hotade, gamla arten parksmultron, som är smultron av jordgubbars storlek. Under åren har det dessutom blivit ett arboretum med bl. a. kejsarträd, turkisk trädhassel, rödblommande hästkastanj, trollpil, skenkamelia och gulbrokigt tulpanträd. I ett betularium frodas Betula chichibuensis, rödbladig svartbjörk och några björkar till. Ett rosarium har vi med mer än 100 olika sorter bl. a. olika Rosa helenaehybrider. Ingen samlarträdgård dock vilket vi brukar exemplifiera med att vi har 130 pionplantor men bara ett trettiotal sorter. En magnolialund och en hel del rododendron får också plats. Äppelpergola finns, fruktträdgård och örtagård håller på att ta form. Vi har också lånat ut vår trädgård till en biodlare som har en bikupa i utkanten av trädgården.
Vårt trädgårdsintresse är en stor del av vårt liv förutom familj, vänner och resor och vi går gärna på föreläsningar och kurser i olika trädgårdsföreningar.
”En trädgård är något väldigt privat som Du skapar helt efter Ditt eget huvud. Det finns inga rätt eller fel, inga regler eller trender Du måste följa. Du skapar den för att Du, Dina nära och kära samt Dina växter skall trivas. Du har säkert en idé om vad du vill så börja utifrån den men var öppen för att idén kommer att ändras många gånger under resans gång och låt trädgården utvecklas organiskt så får du den trädgård som Du trivs med. För att Dina växter skall trivas ägnar Du lite extra omsorg och möda till att skapa de optimala odlingsförhållandena för varje typ av växt. För att lära Dig mer om vad olika växtarter har för krav läs, läs och läs ännu mer samtidigt som du går med i en eller gärna flera trädgårdsföreningar. I de lokal föreningarna får Du lyssna till många givande föreläsningar men oftast också besöka andras inspirerande trädgårdar.”

Landskap uppland
Zon / Odlingsläge II
Genre Privata trädgårdar
Vägbeskrivning När du kommit ut på Värmdöleden, väg nr 222 mot Gustavsberg, är det ca 1,6 mil tills du tar av på avfarten mot Ingarö
Följ vägen mot och på Ingarö ca 7 km och ta sedan av mot Ingaröstrand
Vi bor på vänster sida, eller mot norr, efter ca 1700 meter

Funktioner

Övrig information

  • Försäljning: Många växter till försäljning.

    Buss 430, 430X från Slussen till hållplats Björnsjön. När man klivit av går man bakåt 50 meter så är man framme.