Tillbaka

Söderblomsgården, Trönödal

Adress: Långbro, 826 95 Trönödal
Webbplats: https://nya.hembygd.se/trono-hembygdsforening/

Söderblomsgården är ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderbloms födelsegård.Gården är även ett museum över hans livsgärning och är öppen för visning under del av sommaren. Grupper kan beställa guidning av Söderblomsgården och Trönö gamla kyrka.Trädgården vid Söderblomsgården är anlagd för att skapa en lugn och rofylld rastplats för besökare vid gården. Lättillgängliga sittplatser med utsikt över Trönödalen ger möjligheter till en stunds avkoppling i vacker miljö. Växterna i trädgården har vuxit vid bygdens gårdar i äldre tider. Här finns bl.a. avkomma till en pion som kom till Trönö år 1890 samt några buskar som planterades vid en godtemplargård år 1932.I ett antal odlingslådor visas gamla köksväxter som användes i hushållen förr i tiden och hur man genom fröproduktion kan bevara gamla sorter.

Landskap hälsingland
Zon / Odlingsläge IV
Genre Enstaka sevärdheter
Vägbeskrivning E 4;an 6 km norr Söderhamn. avfart mot Trönö ca 8 km. Uppfart vid Trönö gamla kyrka, mot stor vit gård, uppe på höjden. Söderbloms gården.
Övrigt Trädgården och omgivningen med sittplatser är besöksvänlig.Huset, museet, är inte anpassad för rörelsehindrade.Bilder.1, 2 och 3 Jan-Olov Westlund och 4 Marie Sundberg

Funktioner

Kommentarer