av bilder
Visa alla bilder

Tillbaka

Iris Trädgård i Gammelsträng, Norrbo

Adress: Gammelsträng 112, 824 67 Norrbo
Webbplats: https://linolo.se/

Då kattjejen Iris har flyttat in hos oss byter nu också trädgården namn från Selma till Iris.

Stor trädgårdstomt i lantlig miljö med skogen inpå knutarna. I huvudsak perennrabatter med färgteman men också odling av nyttoväxter för både kropp och själ och trädgårdens mindre invånare.

Fastigheten köptes 2002 och har utökats från två rabatter och litet hallonsnår och några bärbuskar till vad den är idag. Här finns en blå trädgård, en rosa, en vit, en lila, en svart, en röd, en orange och en gul. Men också en fjällrabatt, en skuggrabatt, en pionrabatt, en rosenrabatt och en lökrabatt.

Här finns också äppelträd, vinbärsbuskar (röd, svart, vit och grön), krusbär, hallon, plommonträd, körsbärsträd, fläderbuskar (träd) och naturliga smultronbestånd. Och massor med rönnbär, lingon och blåbär, som också kan skördas. Nyplanterade vindruvor och sparris från 2018.

I övrigt odlas här tomater, gurka, sallad och paprika i växthus och potatis, morötter, lök, dill, persilja, sallad m.m. får trängas i odlingsbäddarna.

Här finns även ett eget litet woodland i experimentsyfte. Liten vattenspegling med solcellsfontän och ett antal fågelbad såklart. Detta varvas med prydnadsbuskar och träd. Den stenbundna marken tillåter många stenpartier, stenkanter och stenmurar runt om i trädgården. Ibland kompletterar jag med ett-åriga växter, men de är sällsynta i trädgården.

Utmaningen är att skapa en trädgård som kan överraska under alla årstider. Och att alla blommor håller sig i den färgrabatt som den tillhör, vilket har varit den största utmaningen av alla.

Nöjet är att njuta av det vackra, slippa åka till ett gym för att träna kroppen, dela och få plantor av nära och kära och få glada tillrop av passerande och besökare.

Landskap hälsingland
Zon / Odlingsläge IV
Specialitet Perenner
Genre Privata trädgårdar
Vägbeskrivning Åk Norrbovägen 745 till Hålsjö. Sväng österut vid skylt Gammelsträng 3. Åk ca 2 km tills du kommer till en granhäck på höger sida, sväng vänster (norrut) in på liten grusväg. Sista huset på höger sida, ett rött litet timmerhus och ett dubbelgarage.

Övrigt Tyvärr har jag ingen möjlighet att ha öppet den 3 juli på Tusen trädgårdar.
Hänvisar istället till övriga dagar då jag öppnar upp trädgården.
1

Funktioner

Övrig information

 • Tusen trädgårdar 2020: Ja
 • Tar emot besök: Ja
 • Öppettider: Ring före ankomst!
 • Kontakt: 0730-463302
 • Försäljning: Öppen trädgård 2022
  fredag 10 juni, kl. 10-15
  fredag 8 juli, kl. 10-15
  freda5 augusti, kl. 10-15
  Följ trädgårdens utveckling under våra tre sommarmånader.
  Gratis entré.

  Plantor och sticklingar finns i plantloppisen (öppet dygnet runt under säsong).

Kommentarer