av bilder
Visa alla bilder

Tillbaka

Orangeriträdgården i Österbybruk, Österbybruk

Adress: Herrgårdsvägen 9, 748 22 Österbybruk
Webbplats: https://www.osterbybruk-orangeri.se/

I Orangeriträdgården odlas allt från gamla nästan bortglömda arter av blommor och grönsaker till de som finns i handeln idag. I gamla tider tjänstgjorde Orangeriträdgården som skafferi åt Herrgården. Orangeriträdgården är en viktig del i herrgårdsområdet i Österbybruk, denna ovärderliga kulturskatt i vår kommun. Trädgården är en oas att ströva i och njuta av.
Föreningen Orangeriträdgården i Österbybruk (FOÖ), är en självständig ideell förening. Den har som syfte att medverka till att orangeri och trädgård vid Österbybruks herrgård återskapas till utseende och med den flora, som funnits där under tidigare perioder.
Stiftelsen Österbybruks Herrgård upplåter mark och orangeri till föreningen för trädgårdsodling och försäljning av dess ekologiskt odlade produkter. Hela området är byggnadsminnesförklarat. Orangeriträdgården, som är en öppen trädgård, utgör en del av bruksmiljön – både för herrgården och övriga bruket – och stärker den. Detta är en trädgårdsförening vars medlemmar brinner för att leva upp till 1800-talets köksträdgård i en fantastisk och historisk herrgårdsmiljö. En pärla i norra Uppland, utbrister många som kommer på besök.
Vi finns på Facebook och vi har en hemsida www.osterbybruk-orangeri.se
När Du går in genom porten, som leder till själva trädgården, öppnar sig ett landskap fyllt av växtlighet av alla de slag. Ett lugn och ett välbefinnande infinner sig, när du går runt och tittar på alla sommarblommor, örter, lökar och perenner i den nedre delen.
Du ser kvinnor och män som planterar, hackar i rabatter, snickrar och vattnar. Varje dag intas förmiddagskaffe, vid föreningens trädgårdsmöbler, under skratt och glam. Tänk vad underbart att få uppleva detta en sommardag med frisk luft i glada vänners lag.
Går du en trappa upp till övre terrassen, ser du ett böljande hav av sommarblommors färger, grönsaksland och potatisodling. Här finns också ett drivhus med plasttak, där fröerna ser ”dagens ljus”. De omskolas och flyttas till ett nybyggt växthus, där de blir fina små plantor. När plantorna vuxit till sig, går de till försäljning eller planteras ut i trädgården och säljs som vackra snittblommor.
I Orangeriet sker försäljning av örter, rotfrukter, fröer, krukväxter, sommarblommor och perenner under hela säsongen.
Av hela vårt hjärta tackar Föreningen Orangeriträdgården i Österbybruk, alla sponsorer, alla medlemmar och all arbetskraft, som gör att trädgården kan blomstra och leva vidare.

Landskap uppland
Zon / Odlingsläge IV
Specialitet 1800-talets köksträdgård
Genre Visningsträdgård
Vägbeskrivning Från Uppsala, kör väg 290 genom Österbybruk, håll höger där vägen svänger mot Forsmark. Från Gimo på väg 292, sväng höger mot Österbybruk, fortsätt till Klockstapeln. Orangeriträdgården ligger i Herrgårdsområdet, längst in på Stallbacken
Övrigt Utställning 1 april-31 oktober, "Historiska bilder av Orangeriträdgården"
Utställning i Växthuset 1 juli-30 sep

Funktioner

Övrig information

 • Tar emot besök: Ja
 • Öppettider: Trädgården öppen hela året. Butiken öppen maj - augusti samt Julmässor.
 • Kontakt: 072-176 55 35
 • Café/Restaurang: Gammel Tammen i Herrgården.
 • Försäljning: Historisk trädgård
  Visningsträdgård
  Vandringar bland växter i äldre folktro
  Örtagårdsvandringar
  Försäljning av grönsaker, blommor, fröer
 • Handikappvänligt: Ja

Kommentarer