av bilder
Visa alla bilder

Tillbaka

Enköpings parker, Enköping

Adress: Enköpings tätort, 745 80 Enköping
Webbplats: www.upplevenkoping.se

Enköpings parker är kommunens stora turistattraktion. Fridegårdsparken, Munksundskällan och Gustav Adolfs plan är namnen på några utav Enköpings vackra parker. Mest känd är Drömparken, den stora perennparken skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Genom gröna, frodiga parkmiljöer med olika karaktär lockas människor ut i friska luften att promenera runt i parkerna.

Kanske vill man söka upp en fickpark, ett grönt rum där man kan känna stillhet och ro, kunna sätta sig ner, höra fågelkvitter och porlandet från ett vatten.

I Enköping har man satsat på att använda perenner – fleråriga växter som kommer åter år från år. I staden finns det över 20 parker, en del stora, en del små, en del med hav av böljande blommor, en del uppbyggda med mycket grönt. På våren blommar träd och buskar som magnolia, trädpion och bergskörsbär. Samtidigt pågår lökfloret med krokus, scilla och vårstjärna som sedan avlöses av tulpaner och narcisser.

Senare under sommaren blommar alla de fantastiska perenna växterna i stora volymer och i mängder av färgnyanser. Senare på hösten pryds staden av sprakande höstfärger bland buskar och träd och stora ruggar av olika prydnadsgräs vajar för vinden. När vintern kommer står vinterståndare kvar och pryder platserna med glimmrande rimfrost.

Landskap uppland
Zon / Odlingsläge II
Specialitet perenner, offentlig miljö med bland och flerskiktsplanteringar
Genre Stadsparker/parker
Vägbeskrivning Enköping ligger utefter E 18 mellan Stockholm och Västerås. Buss eller tåg förbindelser finns från Stockholm, Västerås, Uppsala, Strängnäs.I Enköpings centrum finns trevliga butiker för shopping, caféer och restauranger. Andra sevärdheter i staden är Dr. Westerlunds museum, Enköpings museum och Vårfrukyrkan.
Övrigt På Tusen Trädgårdar bjuder vi på gratis turer med parktåget klockan 14.00 och 15:30. Ríng och boka plats på tåget 0171-62 50 40. Välkommen!

Funktioner

Övrig information

  • Tar emot besök: Ja
  • Öppettider: Året om, dygnet runt.
  • Kontakt: 0171-62 53 50
  • Café/Restaurang: Flera mysiga caféer med hembakt bröd och uteserveringar finns i centrala staden. Restauranger med gatuservering och uteterasser finns med olika inriktning, franskt, suchi, husmanskost, asiatiskt och pizza.
    Fråga på Turistbyrån. 0171-62 50 40
  • Försäljning: I centrala Enköping finns många trevliga små butiker med designade presentartiklar, damkläder och inredning. Det finns också en omtyckt ost-och delikatessbutik, brödbutik, fiske och jaktbutik. Mycket finns att upptäcka runt Stora Torget och på gatorna omkring. Flera handelsträdgårdar finns på landsbygden utanför stan. Passa på att köpa "enköpingsperenner"
    Fråga på Turistbyrån, 0171-62 50 40
  • Handikappvänligt: Ja

Kommentarer