av bilder
Visa alla bilder

Tillbaka

Blomster-Lottas fjällträdgård, Ammarnäs

Adress: Blomster-Lottas trädgård, 92070 Ammarnäs
Webbplats: https://www.facebook.com/Blomster-Lottas-tr%C3%A4dg%C3%A5rd-233512663509859/

En törnrosaträdgård som varsamt blivit kysst till liv igen

Det var på 1920-talet som Charlotta Berglund tillsammans med sonen Alfred började att anlägga en blomstrande lustgård i den karga fjällmiljön i Ammarnäs. En trädgård med tusentals växter. Det var den språkbegåvade Alfred som med sin omfattande brevkorrespondens med hela värld­en fick plantor och frön att anlända till fjällbyn vid vägs ände. Och det var den PR-sinnade och utåtriktade Lotta som fick besök­are att vallfärda hit för att beskåda miraklet på fjället.

Vida omtalad på sin tid. Förvildad och försänkt i en djup törnrosaslummer. Nu varsamt kysst till liv igen.

Tack vare restaureringsprojekt genom Länsstyrelsen i Västerbotten, barnbarnet Anders Berglund samt Mariana Mattsson och Reginald Scholz, Trädgårdsduon rosa lapponica, har en skärva av den ursprungliga trädgården byggts upp, medan andra delar medvetet lämnats i förvildat skick. Som besökare ska man både få en uppfattning om hur trädgården en gång sett ut, men också få uppleva hur skör denna av människan kultiverade yta är den dagen den vårdande handen inte längre finns där.

I den gamla lagården finns en utställning som förmedlar berättelsen om en makalös trädgård på en osannolik plats och de människor som skapade detta paradis, och om växterna som härdat ut under tuffast möjliga förut­sättningar.

Här blommar syrener i mitten av juli tillsammans med nordisk stormhatt och snöklädda fjäll som effektfull bakgrundskuliss. Det är svindlande vackert. Aningen vemodigt, men mest kraftfullt och imponerande.

Kom och låt dig inspireras av Lottas motto: ”Tänk ändå, va lätt allting ha för å väx här”!

Landskap lappland
Zon / Odlingsläge VIII
Specialitet Fjällträdgård
Genre Privata trädgårdar
Vägbeskrivning I Ammarnäs, ta vänster (Tjulträskvägen). Kör till skidbacken, kör där till vänster (förbi husvagnar) rätt uppför berget till Lottas. Obs - vägen ibland avstängd pga hästar. Parkera då vid slalombacken, och gå upp.
Övrigt Utställning om trädgården finns i lagården. Är det låst finns nyckel att låna på Naturum. Dass finns vid stugan. Sittgrupper finns för fikastunden. För guidning, kontakta Urban Berglund, 070-611 03 01. Mer info:
https://www.asahagberg.se/blomsterhem/

Funktioner

Övrig information

  • Tar emot besök: Ja
  • Öppettider: alltid öppen
  • Kontakt: 0734233922

Kommentarer