Tillbaka

1600-talspark i Östra Sallerup, Hörby

Adress: Östra Sallerup, 242 91 Hörby
Webbplats: https://www.karlxistenar.se

Prästgårdsparken från 1600-talet är ett fornminne i renässansstil.
Bli guidad eller upptäck former, linjer och spännande element på egen hand.
Prästen Jens Henrichsen som skapade parken växte upp vid den danske kung Christian IVs hov i Frederiksborg där fadern var trädgårdsmästare.
Jens kom så småningom att ändra sitt namn till Jöns eftersom Skåne blev svenskt just vid tiden för parkens tillkomst.
I ett av parkens fyra kvarter finns en monumental och spektakulär kungahyllning som säkert väckte en del känslor då, och faktiskt fortfarande kan göra.
Varje söndag 14.00 från april till november visar medlemmar i Jöns Henrikssons Minne parken. Biljetter till guidingen kostar 40 kr, betala kontant eller med swisch.

SPECIALPROGRAM 28 JUNI 2020
Se filmen om parken som gjordes på 1980-talet i TV-serien Gröna Rum i föreningens utställningsrum i Kulturhuset.
Kort föreläsning om den restaurering som från 2012 stegvis är genomförd som avslutades 2019 med en bro ut till ön klockan 10, 12 och 14. Guidade turer klockan 11 och 14.
FÖR BARN. Vi har styltor att testa. Och man kan gå skattjakt i parken. Det finns information att ladda ner på hemsidan. Man letar efter trätulpaner med bokstäver. Tillsammans bildar de ett ord. denna dag får man en skatt om ordet är rätt.

Kulturhus med kafé, hantverksbod, loppis och en utställning om radiokommunikation av Hörby Radioförening är öppet 10 -16. (Detta gäller inte 2020 tills vidare.Vi rekommederar fika i Önneköp i stället en mil österut.))

Bäst syns hyllningen från ovan, Föreningen Jöns Henrikssons Minne samarbetar med arborist som organiserar trädklättring. Anmäl till info@emblatrad.se.
Att själv röra sig i parkområdet ( obs utan hund) är gratis.

Landskap skåne
Zon / Odlingsläge II
Specialitet Renässanspark från 1600-talet. Historiskt riksintresse.
Genre Stadsparker/parker
Vägbeskrivning Sväng av vid Korsholm riksväg 13, 9 km söder om Hörby. Avfarten är skyltad mot Kivik och Önneköp. Efter ca 3-4 km ligger byn Östra Sallerup. Parkera vid Kulturhuset.Gå till fots cirka 300 meter söderut på markväg.
Övrigt Östra Sallerup är ett perfekt utflyktsmål för grupper. Utöver parken finns hantverksbod och loppis i Kulturhuset, 1100-talskyrka och Hörby Radioförenings uställning som sprider kunskap om skånsk rundradiohistoria.
Parkering för bussar.

1

Funktioner

Övrig information

  • Tusen trädgårdar 2020: Ja
  • Tar emot besök: Ja
  • Öppettider: Alltid. För guidningstider se hemsidan.
  • Kontakt: 0733-861966
  • Café/Restaurang: Kulturhusets café har öppet helgdagar under en stor del av året. ( Gäller ej 2020)
    Under 2020 rekommenderar vi Bageriet i Önneköp, en mysig by som ligger en mil österut.Där finns också Thairestaurang och en lanthandel.
  • Handikappvänligt: Ja

Kommentarer