Månadens Trädgård Mars 2014

Trädgården ligger i Lappland. Först kör man till Lycksele och sedan den vackra vägen vidare till Blåviksjön. Där tar man av och fortsätter någon mil till Norrbyberg. Sedan är man framme. Hos Mariana Mattsson och Reginald Scholz.

Först syns deras gula hus med bruna knutar och sedan syns trädgården. Och den är helt fantastisk. Här uppe i zon 6-7 har de båda skapat en ljuvlig trädgård med rosor, perenner, klättrare, träd och buskar, växthus och ett jättestort grönsaksland där de odlar allt matnyttigt som behövs. Och lite till.

mariana3
Huset köptes ursprungligen av Reginald och Mariana är inte helt förtjust i färgen. Men hon har förlikat sig med det gula och har till sin egen stora förvåning börjat så tagetes för att de blir så snygga till huset.
Annars är det mycket rosor här. Gamla tåliga norrländska sorter. Och så riddarsporrar förstås, högre än någon annanstans.
Trots att man är i Lappland är fjällen en bit bort så därför har Mariana gjort ett pocketfjäll. Ett minifjäll med fjällkåpa, små vivor och andra stenpartiväxter som gillar det karga, grusiga.
Visserligen får man åka en bit men en resa till Norrbyberg är värd varenda mil. Och den är förstås öppen den 29 juni på Tusen Trädgårdar 2014.

pocket