Tevetider på både tyska och svenska

I går klockan 13.15 svängde en liten buss märkt MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) Thüringen in på Hemgatan i Arlöv och in genom grinden stegade ett teveteam på sju personer. Det kändes nästan som på Gröna rum-tiden.

Ett stort teveteam med professionella yrkesmänniskor på varje plats: producent, redaktör, kameraman, ljudtekniker, scripta, assistent och så en översättare på det.

Välkomna!

MDR Thüringen håller till i Erfurt och gör ett 30-minuters trädgårdsprogram varje vecka. I regionen bor runt åtta miljoner tyskar och MDR Garten räknar med ungefär 350 000 tittare.

Precis som Gröna rum gör de regelbundet nedslag ute i världen och i år får den svenska trädgården ha huvudrollen i programmet som sänds den 9 september.

Man kan faktiskt tacka Tusen Trädgårdar att de hittade hit. Tack vare Trädgårdsriket-boken och hemsidan har de fått en liten uppfattning om vad som finns i den svenska trädgården och gjort ett urval för veckan de stannar och filmar här.

På Citadellets koloniområde i Landskrona berättar Martin Bofeldt om sina odlingar, Sofiero, Slottsträdgården och Trädgårdsföreningen i Göteborg får besök och Trädgård med utsikt i Halland är också med.

Och så trädgården i Arlöv alltså.

Så roligt att få göra teve på hemmaplan i gen. Förra gången var visserligen i maj då jag pratade blomexplosion i Gomorron Sverige. Men då var det bara jag och en kameraman. Nu kändes det som förr.

Jag tog sticklingar av buxbom, visade frökapslar på trädpionen och ”deadheadade” perenner. Just sådant som jag skulle gjort om SVT haft ett trädgårdsprogram varje vecka. Några minuter konkreta tips, lite prat om vad som händer just nu i trädgården, något reportage utifrån och kanske ett växtporträtt. 30 minuter perfekt trädgårdsteve. Gammaldags teve? Tycker SVT men inte BBC där Monty Don gör just det varje vecka i Gardeners World. Och just det som jag vet att många av er trädgårdsmänniskor saknar.

En extra bonus med tyskarnas besök var att just när de var klara så dök Ola Krondahl upp med sin drönare. Så nu ska vi få se trädgården uppifrån oxå. Fräckt!

Som en bra fortsättning på veckan ska jag i alla fall ut och filma med SVT för Gokväll på torsdag och fredag. Ja det blir ju ett lite mindre team: jag, en kameraman och en producent – men det blir bra ändå så klart. I morgon åker vi till Anette på Boäng. I hennes potager (köksträdgård) har den torra sommaren och vattenbrist verkligen ställt till det men tomaterna frodas och äpplena mognar så vi ska visa hur hon tar hand om sin skörd. Och på fredag hälsar vi på hemma hos Julia Bergman utanför Osby.

Det ska bli kul!
Så vi ses i rutan. Det tyska programmet lägger jag upp en länk till när det kommer på webben. Gokväll ser ni förstås när det börjar sändas igen sista veckan i augusti.

IMG_3824

”Deadheading” pågår.

IMG_3839

Och hur är den svenska trädgården då? Jodå tack, ganska bra.

IMG_3804

Arbete pågår.

IMG_3857

Michael behövde växtnamn till deras hemsida. Det fick han. Både svenska och vetenskapliga.

IMG_3855

Sticklingar av buxbom ’Herrenhausen’. Blir en häck om tio år….

IMG_3878 IMG_3876

Drönarbilder blir det oxå tack vare Ola Krondahl.

IMG_3865

Klara för dagen i Arlöv och vidare till nästa svenska trädgård: Michael producent Jörg regissör Thomas kamera Susanne produktionschef, Sascha kameraassistent/ljud, Sophia assistent och Janneke som tolkade och översatte. Tack och kul att ha er här!

 

Kommentarer