Ekorren i mig

Jag är inte så himla huslig. Gör ofta bara det jag kan om och om igen. Och det brukar bli bra.

Men så här års när man går en promenad och ser allt som mognar då önskar jag att det var lite mer ekorre i mig. Att jag kunde sylta nypon, ta hand om äpplekart, lägga in päron och så vidare.
Vad härligt det hade varit.

Jag plockar gärna svamp och jag har en teori där. Att plocka svamp är så enormt avstressande och man behöver inte göra något med dem. Rensa – bara en stunds meditation – och så lägga dem att torka på lite tidningar och sedan stoppa i burk. Passar mig perfekt. Sedan blir de godaste ingrediensen i vinterns risotto. För det är jag bra på att laga.

Men nu då när jag ser allt som mognar? Jo, en sak plockar jag gärna, slånbär. För det blir världens godaste likör. Och enkelt är det. Och nu såg jag i Blekinge att slånbären är stora och fina i höst. Man behöver inte vänta på frosten, plocka och lägg i frysen ett par dagar. Det räcker.

Så här gör du godaste slånbärslikören:

750 gr slånbär

75 cl sprit

75 cl vatten

750 gr pärlsocker

Slånbären ska ha fått nattfrost innan de används. Fuska genom att lägga dem i frysen över en natt. Häll bären på glas och fyll på med socker, vatten och sprit. För att få ut extra mycket smak kan man stick lite i bären med en gaffel.

Låt dra minst en månad och sila sedan.

Drick likören i fina små likörglas och njut av smaken av höst och den vackra färgen!

IMG_3353

Vacker på kvist  – ändå vackrare som likör.

IMG_3357

Nypon, önskar jag hade tålamod att göra egen nyponsoppa…

IMG_3352

Vilda hagtorn – så vackert.

IMG_3358

Jodå på Nabben hittar man det mesta!

Och så var det ju det här med päron. På trädet i Arlöv mognar för första gången någonsin (vi har ändå bott här i 32 år) massor med Greve Moltkepäron. Och de är ju såååå goda. Men bara när de plockas på trädet tycker jag. Så fort de blir liggande blir de för mjuka. Så vad gör jag? Hjälp mig med era bästa päronrecept. Please!

55724804352__10E0CFBE-EC19-4828-BA1B-9B87AE834640

 

 

 

Kommentarer