Medelhavsvarmt

Blå himmel, strålande sol och medelhavsvärme flera veckor i sträck.

Det är verkligen synd om odlarna och bönderna men det finns de i växtvärlden som älskar det här vädret, blyblomman till exempel.

Om man har sina rötter i Sydafrika så är den här sommaren perfekt.

Blyblomma, Plumbago auriculata heter som den ser ut.  Plumbago kommer från det latinska ordet plumbum för bly och agere som betyder likna. Auriculata har den fått som artnamn för att bladen har formen av ett öra. Nåja…

Den upptäcktes i alla fall på Godahoppsudden av favoritLinnélärljungen Carl Peter Thunberg. Han gav den namnet blyblomma på grund av den blygrå saft som finns i plantans rötter.

Men det är blommans färg man faller för, ljuvligt blå.

5ED03701-74C1-4FF8-9BA0-E1B91D65A8E0

Jag hade turen att komma till min lokala plantskola i Mörrum precis när Frida satte fram fyra plantor i fyndhörnan. Jag tog tre!

De gillar som sagt sol och värme och växer gärna med långa sidogrenar.

Lagom med vatten och en skvätt näring då och då ska den få.

När kylan kommer åker den in i orangeriet. Om den tappar blad under vintern har den inget emot beskärning.

Blyblomman användes mest som krukväxt inomhus förr och jag hade en på 80talet. En nackdel har den och det är att de vissna blommorna blir väldigt klibbiga men det får man ta!

D4384049-F7D8-4D5A-8B85-651CEF4F67DF

Och förresten, på tal om Thunberg så kanske vi ses i Jönköping i morgon? Det var Carl Peter Thunbergs födelsestad och i morgon firas Rosens dag i stadens fina rosarie Erikslund. Jag är där och pratar kl 14-15.

Kommentarer