Sista trädgården i Shanghai ( för oss i alla fall…)

Idag har jag inte varit uppe i tv-tornet The Pearl i Shanghai.

Utsiktstornet ungefär halvvägs upp är 280 meter över marken och med ett plexiglasgolv. Aldrig att jag skulle sätta min fot där! Får ont i knäna av blotta tanken. Å andra sidan åkte inte resten av gruppen heller upp eftersom kön till tv-tornet i dag var tre timmar lång!

 

Lördag i Shanghai innebar lugnare tempo än i går när vi anlände och vi inledde dagen med en promenad längs The Bund, strandpromenaden och fortsatte sedan till gamla delen av staden och den mest berömda trädgården här, The Yu Garden.

The Yu Garden anlades på 1500-talet av en rik man som tänkte att hans föräldrar skulle bli gamla i den och njuta av den på ålderns höst. Men föräldrarna hann dö innan trädgården var klar.

IMG_1439

 

I dag är den välbevarad för vår skull och precis som alla kinesiska trädgårdar byggd kring paviljonger och broar, med koi-karpar i dammen och blommande träd. Hundra år gamla Magnolia grandiflora-träd är imponerande att se även innan den blommar.

IMG_1433

IMG_1432

IMG_1421

Dessutom ligger ett högt stenparti i trädgårdens mitt. En gång var det stenpartiet den högsta punkten i den här delen av Shanghai. Just nu blommar azaleor effektfullt i de berömda kalkstenar från Taiho-sjön utanför Suzhou. I den sjön lade man ner kalksten för att få den porösa stenen formad av vattnet.

 

I morgon bitti flyger vi hem igen många upplevelser rikare. Kineserna är måna om sina gamla trädgårdar och vårdar dem väl. De håller städerna helt rena från skräp, här ligger inte en fimp eller en papperspåse på gatorna som ständigt sopas av män och kvinnor med bambukvistkvastar.

IMG_1399

IMG_1382

 

Så egentligen är det ju ”bara” det där med luften och de enorma byggprojekten som drar ner betyget. Med de otroligt effektiva höghastighetstågen som gör att många nu väljer tåg före flyg i detta väldiga land har miljöarbetet kanske börjat. Jag hoppas det!

IMG_1392

Kommentarer