Grattis till Gustav och Marie – det är ni värda!

I helgen lagade jag Shakshouka. En himla god röra av tomater, paprika, lök, chili och kryddor som man avslutar med att knäcka i ägg och låta dem lagas i pannan. Gott och nyttigt.

Receptet har jag fått från Mandelmanns köksbok. Och trots att jag varken hade egna tomater, ägg eller grönsaker blev det jättegott.

Så klart.

Jag har känt Marie och Gustav sedan 1997 när vi var på Djupadal och spelade in ett avsnitt av Gröna rum. Sedan dess har jag varit där flera gånger både med och utan kamera.

Jag vet hur de har slitit på sin gård. Hur otroligt mycket arbete, tid och kärlek de har lagt ner. Hur de har kämpat för att bygga upp den här gården till vad den är idag.

Jag förstår precis hur mycket slit och svett och möda det kostat. Kanske till och med hälsa någon gång.

Men de har förverkligat sin dröm och det har blivit så bra. Till sist.

I går såg jag att de utsetts till Årets lantisar av Tidningen Land. Verkligen roligt.

Grattis Marie och Gustav för att ni nu får den uppmärksamhet och belöning ni förtjänar!

IMG_6759

Aron och Gustav i växthuset medan Marie strävar på i grönsakslandet med hjulhackan.

Det är ju härligt att någon lyckas leva sin dröm. Förverkliga sina mål och – framförallt – våga stå för det. Och vara stolta över det!
Det var bland annat en artikel i Sydsvenskan häromdagen som fick mig att börja fundera varför det kan vara så provocerande? En ganska elak text som antydde att Mandelmanns blir rika på tv-programmen och uppmärksamheten.

Ja gissa. Jag hoppas verkligen att de får bra betalt för det de gör för TV4 för herregud vilken tid det tar att göra teve. Och hur mycket arbete som inte blir gjort när kameran är på men som måste tas igen sedan. Av dem själva.

Och det finns ingen stab bakom Mandelmanns som gör jobbet åt dem. Det är Gustav, Marie, deras fyra barn och så extrahjälp ibland – särskilt i köket under högsäsong.

IMG_6793

Visst är det otroligt vackert det vi ser. Och romantiskt ibland. Men att vara vaken en hel natt och se en ko kämpa igenom en kalvning som hade gått åt skogen om inte Marie vakat där. Att se lamm dö i hagen och att skita ner sig i ur och skur. För det regnar och är kallt också på Österlen. Men det blir inte så bra teve av det. Men på gården jobbas det ändå. Faktiskt.

Så Lycka till Marie och Gustav, strunta i vad en del säger och tidningar skriver. Tjänar ni pengar så Grattis – det kan ni behöva.

Det enda som jag tycker är lite trist är ju att det här programmet sänds på TV4 och inte på SVT – men det är en helt annan historia…I kväll är det dags för nya äventyr på Djupadal.

IMG_0779

Och förresten, receptet på Shakshouka som jag gjorde den kommer här:

Tag en stor gjutjärnsstekpanna och fräs först 1 gul lök och en skivad vitlöksklyfta i olja med spiskummin tills löken blir mjuk. Lägg i två paprikor delade i bitar, en halv chili (beroende på styrkan), hackad persilja och koriander, timjan, en gnutta honung och en burk hela konserverade tomater eller egna skållade. Salta och peppra. Låt puttra ihop i en kvart- tjugo minuter. När det blivit en röra gör gropar och knäck i tre-fyra ägg och ställ sedan in hela stekpannan i 200 gr i ugnen och låt äggen bli klara, cirka fem minuter.

Gott!

 

Kommentarer