Jaaaaaa nu är det dax!!!!

Hurra – nu börjar den spännande tiden fram till 1 juli då det är dags för Tusen Trädgårdar 2018. Du är väl med och öppnar din trädgård då mellan kl 10 och 17 och låter dig inspireras av nya möten och människor i din trädgård?!

På din koloni eller varför inte i hembygdsparken eller stadsparken/kyrkogården. Alla ska med!

Så här står det i vårt pressutskick:
TUSEN TRÄDGÅRDAR
Information för kännedom och spridning. Låt oss blir än fler trädgårdar som öppnar upp 2018!
Arrangemanget Tusen Trädgårdar går av stapeln 1 juli 2018 kl.10-17, runt om i hela landet.
Anmälningsstart kring årsskiftet. Sista anmälan är 1 juni 2018, dvs en månad innan.

Kort om arrangemanget:
Tusen trädgårdar, som vartannat år engagerar trädgårdsentusiaster i hela landet, arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet i samarbete med hundratals trädgårdsägare. Alla som har privata trädgårdar och alla offentliga trädgårdar: stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrkogårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniträdgårdar, stadsodlingar, skolträdgårdar, trädgårdar vid hembygds- och bygdegårdar – alla är välkomna att delta! De flesta av trädgårdarna är privata och bjuder in allmänheten att få ta del av trädgårdar som inte alltid är öppna för visning.
Sedan starten 2010 har arrangemanget hållits vartannat år och växt för varje tillfälle. År 2016 var det över 800 trädgårdar(med koloniträdgårdarna närmare 1000) i hela landet som höll öppet. Det ökande intresse för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna resulterade 2016 i en vallfärd med över 100 000 trädgårdsintresserade runt om i landet. Vi ser även att våra nordiska länder har inspirerats till egna arrangemang. Roligt tycker vi!

Riksförbundet Svensk Trädgårds ambition för 2018. Vi utgör tillsammans en stor del av trädgårdssverige och för oss känns det viktigt att visa på den trädgårdsskatt som finns lokalt och i hela landet. Samtidigt vill vi lyfta det engagemang och de ideella krafter som finns genom föreningarnas fantastiska arbete och engagemang. Detta arrangemang är möjligt att lägga in som öppen aktivitet i 2018 års program och vi uppmanar alla intressenter och föreningar att lägga in denna dag i sitt program och peppa sina medlemmar att visa sin trädgård den 1 juli.

2018 vill vi bli fler. Tanken är att få fler att öppna upp sin trädgård och finna odlingsglädjen i härliga trädgårdsmöten. Ett fantastiskt tillfälle att få inspiration och dela sin kunskap och nyfikenhet med andra, vilket gäller för såväl besökare som trädgårdsägare. Det kostar ingenting att vara med och vi ställer inga andra krav på trädgårdsägaren än att de ska tycka det är roligt att visa sin trädgård just den här dagen och tiden.

Vi hjälper gärna till. Studiefrämjandet kan bistå med studiecirklar inför Tusen Trädgårdar, lokal marknadsföring, försäkring och handfasta tips. Flera föreningar har tidigare valt att arrangera en studiecirkel under året för att peppa, inspirera och jobba gemensamt kring dagen och den lokala marknadsföringen. Riksförbundet Svensk Trädgård tillhandahåller trädgårdsrådgivning och en bred kunskapsbank på www.tradgard.org.

Ni finner inspiration, information och material så som exempelvis foldern på hemsida och i Tusen Trädgårdars egen Facebookgrupp. Trädgårdarna hittar ni på Trädgårdsrikets hemsida, www.tradgardssverige.org. Man kan registrera sin trädgård på Trädgårdsriket redan nu – om den inte redan finns med – och fylla i Tusen Trädgårdar 2018. Det är också här man som besökare kan planera sin dag och i god tid lägga upp en lista på de trädgårdar man önskar besöka. För mer uppdaterad information framöver. Se vår hemsida www.tradgard.org/tusen eller kontakta oss direkt.

Information och inspiration att tillgå finns på:
www.tradgard.org/tusen
www.facebook.com/groups/tusentradgardar
www.instagram.com/tusentradgardar @tusentradgardar
Vi använder #tusenträdgårdar i sociala medier
Ladda ner folderna här, www.tradgard.org/Bilder/Folder_till_Tusentradgardar_2018.pdf
Kontakter:
Anna-Karin Fallheden, Riksförbundet Svensk Trädgård, anna-karin.fallheden@tradgard.org
Lisa Malmgren, Studiefrämjandet, lisa.malmgren@studieframjandet.se
Har ni frågor kring Trädgårdsrikets hemsida kontakta Gunnel Carlson på gunnelcarlson56@gmail.com

Så himla kul vi ska ha det!!!!

 

Kommentarer