Byta bröd

Just nu är det mer inne än ute som gäller – fast just i dag skiner solen från en blå himmel i gröna Skåne så det får nog bli lite ute också.

Men till jul bakar jag. Det är nog det enda inre hushållsarbete som jag gillar. Och jag har ett recept som måste göras varje jul – Dumpebröd! Eftersom jag just fått frågan om recept på fb så tänkte jag lägga det här oxå.

Det kallas Dumpebröd eftersom jag kallas så. Ibland får det heta Dumpes systers rågbröd eftersom jag fick receptet från min syster för läääänge sedan. När döttrarna var små fanns det alltid sånt bröd hemma men nu gör jag det bara till jul. Och kanske påsk.

Det är tungbakat men räcker länge och blir himla gott. Särskilt med västerbottenost eller vegetarisk Tartexpastej på. Fast min man påstår att det är gott med skinka oxå.

Så här kommer receptet:

Dumpebröd

1 liter rågsikt

7 dl grovt rågmjöl

1 ½ msk salt

2 dl filmjölk

1 ½ msk ättiksprit

1,3 liter kokande vatten

100 gr jäst

½ dl sirap

2 dl vetekli

ca 1,6 liter vetemjöl

till pensling: olja eller smält smör

Blanda rågsikt, rågmjöl, salt, filmjölk och ättiksprit i en stor bunke. Häll det kokande vattnet över och rör degen slät.

Låt stå över natten.

Rör ut jästen med sirapen och arbeta ned den tillsammans med vetekli i degen. Rör ned nästan allt vetemjöl i skålldegen. Arbeta degen jämn och slät.

Låt jäsa en timme.

Forma tre limpor och lägg dem på tvären i en långpanna. Pensla sidorna med olja. Låt jäsa i 45 minuter.

Grädda bröden i 200 gr cirka 50 min. Låt svalna på galler.

Gillar man kummin tillsätter man 1/2 msk med rågmjölet och filmjölken men det har jag valt bort. Ett annat bröd som jag också bakar är vörtbröd. Blir en härligt smidig deg och så gör jag varje år Sanna Töringes Redaktörens knäckebröd från hennes fina bok Vintermat. Passar ju bra i ett journalisthem!

Så håll till godo. Baka på och njut av julen. Gör bara det du tycker är kul och tycker om.

Och glöm inte julblommorna – de ska jag blogga om nästa gång.

Exotic star 6

Kommentarer