Krukväxtliv

Jag har alltid gillat krukväxter. Alldeles självklart att man har växter inne om man har fönster. Och det har ju de flesta hus.

I går försökte jag slå ett slag för krukväxtlivet på SVTs Gokväll men det är så mycket man inte hinner säga…

Till exempel hann jag inte med att berätta att det faktiskt är nyttigt att ha gröna växter inomhus. De skapar bättre och syrerikare luft.

Hann heller inte med att ge lite kritik till de livstilsmagasin som ställer fiolfikusar och fikonträd längst in i hörnet på ett stort rum.

Visserligen behöver de gröna växterna inte så mycket ljus men lite vill de ändå ha. Och om man inte kan ge dem det så häng åtminstone en växtlampa över dem under vintern.

Fick inte heller tid att säga att de flesta gröna växter gillar att bo ute på sommaren. Då ställer man dem lite i halvskugga så att inte solen bränner och kollar dem med jämna mellanrum.

Att de vill ha en dusch då och då, helst en gång i veckan, hann jag i alla fall med.

Och så gillar de att planteras om i februari, det kom visst inte heller med… Då kan man oxå börja näringsvattna dem.

Favoriter? De växlar. Porslinsblomma, Hoya, har jag stickling av efter min mamma som ALLTID hade mycket gröna växter inne. Palmen som jag köpte i somras passar så fint till våra fönster och Aspargusen, sparrisen, gillar också att stå i ljuset bakom blyinfattade fönster.

Ny för mig är den variegerade monsteran. Monstera deliciosa har jag haft många men aldrig en brokbladig. Den ska leva länge. Hoppas jag!

IMG_0376

Lagom ljus i söderfönstret bakom de blyinfattade glasen.

IMG_0374

Variegerad snygging.

IMG_0378

Senaste förälskelsen, begonior i alla former. Och till höger en hel hög med pelargonsticklingar av sorten ’Stilleryd’ som jag fått av min bror. Ska komma i jorden i morgon.

IMG_0375

Borde få en dusch snart…

IMG_0382

Jord- eller juvelorkidé blommar på vintern med vita fina blommor. Och de strimmiga bladen är stiliga. Knoppen blev lite oskarp dock….

Kommentarer