Early bird – det lönar sig!

Att gå upp tidigt är inte min grej. Men ibland måste man, så i morse ringde klockan halv sex.

Då är det mörkt!

När man sätter sig i bilen och ser att bussarna går, människor är ute på cykel och det är tänt i en del hus så förstår man ju att det är så livet är.

Mot Gröntorvet körde vi i alla fall i mörkret och mötte alla köpenhamnspendlare längs vägen.

Gröntorvet heter numera Copenhagen Markets och är den stora grossistförsäljningen utanför Köpenhamn dit alla blomsterhandlare och säljare åker för att köpa upp blommor, krukväxter, krukor, och så här års granar, enar, kvistar mm mm. Inte bara danskar. Utanför hallarna stod bilar från både Skumpa&Spaljé från Landskrona, Gouteva och Små ting från Malmö.

Ibland stöter man på Tage Andersen här men i dag var han inte på plats. Eller kanske hade han redan klarat av dagens inköp när vi kom fram klockan sju. De öppnar redan klockan fyra och en svensk tjej i en av kassorna berättade att hon åker hemifrån klockan två på natten för att börja jobba här klockan tre. Nattarbete alltså!

För mig är en resa dit till för att få idéer och inspiration, se nya sorter och kanske hitta något uppseendeväckande. Det gjorde jag väl inte precis i dag men det blir i alla fall några nya växter till Umeå och Gokväll. Resten får jag hjälp av Mäster Grön och svenska odlare att plocka fram.

Men så här hade vi det under ett par tidiga timmar i morse – jag, Lisa och Claes:

IMG_0081

Lite julstämning var det allt.

IMG_0077

På vissa ställen mer än andra.

IMG_0074

En favorit, den här rent vita julstjärnan odlas även hos svenska odlare. Vitare än vit.

IMG_3365

Jo då snittamaryllis måste man ha. Absolut. Både vita och röda för säkerhets skull.

IMG_3360

De här åker med till Umeå. Varför får ni se nästa tisdag den 28/11.

IMG_0075

Snittblommor är aldrig fel och favoriten hittade jag här, klematis i bunt. Oemotståndliga! Fast fel säsong så de fick faktiskt stanna kvar i  Danmark.

IMG_0086

 

 

Kommentarer