Tid att skörda

Mitten av oktober och det är dags att skörda mandarinerna i Kroatien.

I förmiddags åkte jag och en liten grupp ned till Neretvadeltat mellan Makarska och Dubrovnik för att få plocka egna mandariner.

Floden Neretva rinner ner från Bosnien och möter havet i ett deltalandskap. Förr var det träskmark här men människorna grävde kanaler och skapade ett frodigt odlingslandskap där man idag odlar mandariner, granatäpplen, fikon och en hel del grönsaker.

Flodlandskapet sträcker sig ganska långt och från bussen kan man se hur kanalerna ristar sig genom landskapet.

IMG_9357

En stor del av landets produktion av småcitrus odlas just här. I staden Komin bor en del av dem som odlar i de avlånga platta bäddarna mellan vattenkanalerna och båten är deras viktigaste färdmedel. Ett par av odlarna har kommit på att ta med turister ut på en båttur till sin egen odlingsmark och låta dem få skörda en del av frukten. Man får förstås betala för upplevelsen…

IMG_9302

På grunden av den oerhört varma sommaren blev skörden av mandariner inte så stor i år men den räckte till för oss. Träden är inte mer än manshöga och odlarna skördar på dem så länge de ger frukt.

Enligt killen som körde vår båt använder de inga bekämpningsmedel utan slår bara ogräset under träden. Kanske stämmer det för marken såg inte bränd ut som den gör när den besprutats. Och vattnet i Neretva lär vara så rent att man kan dricka det.

IMG_9335

Mandariner tillhör gruppen småcitrus, Citrus reticulata, en ursprunglig art som fanns innan människan började korsa fram nya sorter. Det finns hur mycket olika sorter av citrus som helst.

Namnet mandarin (som man helst inte ska använda längre utan i stället säga småcitrus enligt Språkrådet) kommer troligen från färgen på de dräkter som de kinesiska ämbetsmän som kallades för mandariner bar.

Nu ska jag i alla fall njuta av en egenhändigt plockad småcitrus från Neretvaflodens delta i Kroatien.

IMG_9320

 

 

Kommentarer