Guldfrukt (passande i Malmö just nu…) – och fler recept!

Det lyser knallgult i trädgården. Inte bara av höstfärgen på katsuran utan framförallt för att frukterna på mitt äkta kvitten träd har mognat.

Äkta kvitten heter Cydonia oblonga och ska inte förväxlas med busken rosenkvitten som får små knytta frukter som inte alls är lika fina.

Häromdagen lade jag ut en bild på facebook på frukterna från mitt äkta kvitten och de satte igång en rolig kedja med frågor och kommentarer.

Det är tydligen – precis som i fjol – ett bra kvittenår. En som också får mycket frukter är Kenneth Nilsson i Stockholm och han efterlyste recept på annat än marmelad som han tröttnat på…

Svar fick han bland annat från Ferenc Horvath från Malmö. Han har sina rötter i Ungern och älskar kvitten! Som barn minns han sin farmors finrum där kvitten låg och fick mogna i det svala rummet och på sin födelsedag i januari fick Ferenc kvittensoppa. Hans ler fortfarande vid minnet av smaken på den soppan.

Eftersom jag har så mycket frukter i år åkte jag in till Malmö och träffade Ferenc på Slottsträdgården där han är med i Slottsträdgårdens vänner och så fick han tio fina frukter av mig. I gengäld fick jag en påse paprikafröer, direktimporterade från Ungern av honom.

kvitt3

Trädgårdsintresset förenar och gör att man hela tiden får nya upplevelser och nytt att prova i trädgården. I februari ska jag så jag ungersk paprika..

kvitt4

Men tillbaka till kvittenlänken på facebook. Kenneth hittade en ungersk länk till recept på kvitten- likör. Direktöversättningen blev lite dråplig. Men jag hittade ett recept i Sanna Töringes likörbok. Jag tror dock att hon gjorde sin likör på rosenkvitten så jag har knåpat ihop ett recept med hjälp av både den ungerska och Sannas.

Det ska jag prova. Kvittenlikör måste ju bli förrädiskt gott med tanke på hur frukterna doftar.

kvitten

Jag återkommer med smakprov före jul.

Här är receptet på kvittenlikör:

1 kg kvitten

1 liter sprit

350 g socker

1 kanelstång

4 dl vatten för att lösa sockret

Du torkar bara kvitten med en pappersservett för att ta av det torra lösa på ytan, de får inte tvättas.

Dela frukterna i bitar, lägg i en burk och häll på spriten.

Skruva åt ordentligt och låt stå på en torr och mörk plats vid rumstemperatur i 6-7 veckor. När den önskade tiden passerat, öppna burken.

Blanda socker och vatten och sätt det på spisen. Lägg i kanelstaven och låt den koka i ytterligare 10 minuter.

Häll den kylda lagen i burken, rör om.

Kvittenmarmelad kan man ju oxå göra. Blir framförallt väldigt vackert!

kvitt2

Och så här gör man den:

Kvittenmarmelad – gjord på äkta kvitten, dvs frukterna från trädet Cydonia oblonga, stora päron eller äppleformade frukter som mognar sent på hösten.

4 frukter av äkta kvitten, Cydonia oblonga.
1/2 citron
2 dl vatten
5 dl socker

Skala och kärna ur kvittenfrukterna, skär bort fula delar. Skär i små i tärningar och lägg i en rymlig tjockbottnad kastrull.
Tillsätt saften av citron och vattnet, koka upp. Låt sjuda i en kvart, tillsätt sedan sockret.
Låt sedan koka på svag värme i 2-3 timmar, rör emellanåt.
Vill man ha en helt slät marmelad kan man mixa med en stavmixer.
Det är synd att tillsätta konserveringsmedel i kvittenmarmeladen.

Supergod till ost och kex!

Är man lite lat så låter man bara frukten ligga i en skål och dofta himmelskt gott.

kvitt1

Förresten. Just nu sätter Linnea Dickson och hennes kollegor i Slottsträdgården i Malmö över hundra sorters narcisslökar i bäddarna. Här vankas det narcissfestival i vår. Vi ses där så klart.

Längtar redan till våren…

kvitt5

ps. för er som inte är så hemma i fotbollens värld så kan jag förklara rubriken med att Malmö FF säkrade sm-guldet i fotboll i måndags. För övrigt håller jag på Mjällby….

 

Kommentarer