Att bara få vara

För en vecka sedan vid den här tiden gick Bokmässan i Göteborg in på sina sista timmar.

Fyra dagar på Trädgårdsscenen är en rolig upplevelse. Möten med människor, samtal, intervjuer och intryck från tidig morgon till kväll.

Moderatorsuppdraget som jag har där varje år är verkligen lärorikt och kul men när tåget går hem till Malmö på söndagskvällen då är jag trött.

Så då kan man ju tänka sig att måndagen efter ett sånt arbetspass bara ska vara att gå i sin egen trädgård.

Men nix. Klockan halv sju i måndags morse ringde klockan och en timme senare satt jag och maken i bilen på väg till Wales.

För att bara vara.

Färden gick genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och slutade 13 timmar senare i franska Dunkerque.

Och jag var helt avkopplad. Inga mejl att besvara, ingen telefon som ringde och inga frågor alls. Heller inga växter att vattna, rabatter att rensa eller grenar att beskära, det som annars är avkoppling för mig – nej, bara ljudet av en brummande bil och suset från trafiken.

Många tycker att jag flyger och far mycket, och det gör jag. Men det är ju mitt jobb – och jag älskar det. Och att sitta en hel dag i en bil kan många nog uppfatta som förfärligt, men jag bara njöt.

I tisdags morse landade båten i Dover och första stoppet i England blev Nymans gardens. Dit har jag längtat. Och den trädgården uppfyllde verkligen alla mina fantasier.

1947 brann huvudbyggnaden ner och familjen Messel (ja precis som magnolian Leonard Messel som naturligtvis finns där) blev husvilla. Men ruinerna står kvar och har blivit ett med trädgården nu. Det är så vackert och romantiskt.

ny1

Och trädgården, som är National Trustägd numera, är en ljuvlig höstträdgård med mängder av stora magnolior, snödroppsträd och pampiga vintergröna.

ny2

1987 drabbades Nymans av en ny katastrof när en förfärlig storm drog fram över södra England och tog med sig 80% av alla träden. Men kanske gav den luft och nytt ljus åt platsen.

IMG

Utsikten slår det mesta, liksom rabatterna. En samling av olika arter av Salvia blommade supersnyggt och fick mig att slå till med en ny Salvia ’African sky’. Är den härdig hemma? Ingen aning, men snygg är den!

ny4

Salvian ovan är inte ’African sky’ dock.

Efter två nätter i London är nu målet i Wales nått.

Promenader, sälspaning och pubbesök står som vanligt på programmet.

ny7

Och i kväll visar de The Antique Road Show på BBC – inspelat på Nymans i juni.

Bara att sätta sig tillrätta i soffan.

Och bara vara!

 

 

Kommentarer