Gilla Tyskland!

Välkommen till Potsdam hälsar ein Gärtnerjunge från Freundschaftsinsel!

Trädgårdsresa till Tyskland – varför då? Finns det trädgårdar där? Ganska ofta får jag den reaktionen när jag säger att jag ska åka till Tyskland och titta på trädgårdar.

Konstigt egentligen att ett av de länder som ligger närmast oss är så okänt när det gäller det gröna. Tyskland är ett land som svenskar helst far rakt igenom mot trädgårdar i Frankrike och Italien. Tänk vad de missar!
Och särskilt i år när Berlin har sin stora utställning IGA, Internationale Gartenausstellung, där det görs enorma insatser för att visa olika slags trädgårdsnyheter och anläggningar.

I år är den stora IGAn på Gärten der Welt som är fd Östberlins anläggning för att visa all världens trädgårdskultur med gröna rum från Japan, Kina, Bali, England, Karl Foerster osv osv. Särskilt välskött i år, och hela tiden arbetar trädgårdsmästarna med att kratta, rensa och vattna.

Alltså har jag just gjort en resa med 33 trevliga trädgårdsmänniskor och Rosebuds Tours

till Berlin och i går kväll kom vi hem nöjda och glada. Med mängder av växter i bagaget naturligtvis eftersom vi besökte den stora perennmarknaden som hålls varje år i Berlins fina Botanische Garten.

Så nu ska jag plantera!
Fast först ska jag till Umeå och Gokväll i morgon och då kan ni få se några av de växter som åkte med mig hem från Berlin.

berlin8

Berlin vimlar av kolonier. Och alla är öppna och välkomnande.

berlin6

Missa inte Königliche Gartenakademie intill botaniska. En av världens (?) finaste kunskapsträdgårdar som leds av Isabelle Van Groeningen, Thea Carlin och Gabriella Pape (som inte är med på bilden).

berlin4

Mitt i stan, Prinzessinnengarten – så inspirerande!

berlin7

En av Berlins finaste privata trädgårdar är familjen Lüdkes i Spandau.

berlin3

Karl Foerster visste hur man skulle göra en vacker trädgård!

berlin1

Sans Souci så klart.

berlin5

Skynda dig att besöka årets IGA i Berlin, den stänger i oktober. Men då finns å andra sidan Gärten der Welt kvar.

Kommentarer