Smaken är delad – som tur är

Tur att vi inte alla har samma smak, då hade ju alla rabatter sett likadana ut.

Därför behöver du inte bestämma dig för om du tycker det här är fint eller inte.

Jag gillar i alla fall de här kaktusplanteringarna som man hittar i stadsparker lite runt om i Sverige. En påminnelse om förra sekelskiftets tapetrabatter där man planterade i fina mönster och gärna valde exotiska växter som stack ut.

Så görs fortfarande i Norrköping, Varberg – och i Ronneby!
Där hade jag mitt första riktiga journalistjobb som lokalredaktör på Blekinge Läns Tidning 1977-79. Varje år planterades slänten framför Tingshuset och en liten park vid gamla stadshuset med kaktusar i mönster.

Då övervintrades de  i kommunens växthus, nu vet jag inte hur man bär sig åt,  jag tror inte att de här pampiga växterna köps nya varje år.

Numera finns tapetrabatterna nere i Brunnsparken. Väldigt lämpligt placerade så att alla som ska gå på loppis i Brunnshallarna varje söndag ser dem.

Visst blir man lite glad? Kitschigt? Tja kanske det, eller en påminnelse om hur fint man ville göra i skiftet 18-1900-tal. En hyllning till det exotiska och lite främmande. Kanske kan behövas i dag också!
Hoppas bara att nutidens lokalredaktör i Ronneby slipper få höra av polisen att rabatten vandaliserats. Det hände då och händer säkert nu.

Men håll händerna på ryggen – de här rabatterna är till för oss alla. Att titta på. Njuta av och kanske le åt!

ronnebybrunn3

ronnebybrunn5

ronnebybrunn4

 

 

 

Kommentarer