På rømmen

Vad är det för fel på lupiner, vresros och balsamin?

Inget alls om du frågar mig. Och inget alls om du håller dem innanför grinden i din egen trädgård.

Däremot kan de ställa till det ute i naturen eftersom de tillhör de växter som sprider sig villigt och kan ta över den vilda floran.

I Norge kallar man dem ”hageplanter på römmen” och det norska hageselskapet har en kampanj för att varna trädgårdsägarna för de här växterna. Gullris, björnloka, parkslide och knölklocka ingår oxå i kampanjen.

Genom att begränsa rotsystem, klippa bort frökapslar, låta bli att dela med sig av dessa plantor och naturligtvis inte kasta dem i komposten eller i naturen ser man till att de håller sig innanför trädgårdens staket.

Det är ju underbart med växter som sprider sig tycker jag. De växter som trivs och blir fler ska man ju gilla, det gör trädgårdslivet lättare. Men. Ibland blir det för bra och hemma hos mig för jag dagligen en kamp mot ett parkslide som jag satte för 25 år sedan. Det ångrar jag än.

Men alltid kul att träffa trädgårdsfolk från andra zoner. Och Molde i Norge där jag var i går och höll föredrag ligger ju så otroligt vacker. Här odlar man sin trädgård mellan fjäll och fjord. Kall vår där precis som hos oss men björkarna hade musöron och vitsipporna stod i blom.

IMG_9325

Vitsippan får gärna växa vilt, utan konkurrens

IMG_9322

av de här.

IMG_9324

Vackert vid Molde på Vestlandet. Här odlar man i zon 3-4.

IMG_9323

Nu flyger jag hem igen! God tur säger norrmännen!

IMG_9321

Kommentarer