En kasse godis

Sitter på flygplatsen i Sundsvall och väntar på flyget hem.

Bredvid mig står en papperskasse med godis.

En viol, en plister, en stormhatt, en viva och en sippa.

Låter väl inte som något speciellt? Jo, men om jag säger att Larz Danielsson och hans Spezialplant var med på trädgårdsmässan i Medelpad så förstår ni att det jag har i min kasse inte är några helt vanliga växter.

Den gula violen t.ex heter Viola hidakana, kommer från Japan och är något av det sötaste jag sett. Förstår inte varför jag faller så för gult plötsligt? Kan det vara Lerums Växtrums fel…

Och plistern ( som inte är en plister utan heter honungsmynta på svenska, inte plister. Lamium heter ju plister på svenska lärde jag mig av Monica Bjerkeus på fb) heter Melittis ’Royal Velvet Destinction’ och då förstår ni ju att den är särskilt fin. För att det inte skulle skramla för mycket i handbagaget fick jag fylla på med en slingrande lila stormhatt, en vit aurikelhybrid och en liten sylvestris-sippa också.

Larz är växtnörd som håller till i jämtländska Hammarstrand och honom var jag hemma hos med Gunnels Gröna 2007. Det var då jag trodde att laven som hängde i skogen var björnpäls. Vi var ute för att titta på nornan, den vilda orkidén och Larz berättade då att de sett björn i skogen någon vecka tidigare. Så när jag såg långa toviga strån i träden trodde jag björnen gått där. Det inte så lätt att vara från södern…

Kul med mässa i norr. Fick också sagt hej till Niclas från Gränsfors krukfabrik som kom förbi. Han hade gjort rosa kaffekoppar för växthusbruk!

Men nu längtar jag faktiskt hem. Till det gröna. Och gula. Rapsen blommar och jag vill hem och nosa på blommorna i trädgården en stund. För på tisdag är det dags för säsongens sista Gokväll i Umeå och nu har jag hört att det snöar där…

IMG_9252

Här är Larz,

IMG_9182

och här är den gula violen,

IMG_9253

detta är honungsmynta alltså.

IMG_9261

och så här ser dagens handbagage ut.

 

Kommentarer