På tur med båt i blomlandet Holland

De närmaste dagarna ska jag tillbringa ombord på den här båten.

Båten Arlene ska ta mig och 37 trädgårdsvänner på en tur längs med vattenvägar i Holland och Belgien och vi ska avsluta med en grand final på Keukenhof – världens mest blommande ”köksträdgård” (det är vad keukenhof betyder nämligen). Lökodlarnas skyltfönster mot världen. Blommar som bäst just nu. Flera miljoner lökar på en gång. Jag lovar bilder framöver på det.
Men vi började vår blomsterresa i en av mina favoritträdgårdar, Hortus Botanicus i Amsterdam. En liten vänlig vacker och välskött botanisk trädgård mitt i hjärtat av Amsterdam. Det kan inte bli bättre.

Här bor 300 år gamla kottepalmer, här finns örter och medicinalväxter som odlats i många hundra år och dessutom fanns här just i dag mitt eget hatogräs, Smyrnium perfoliatum. Ja, jag kunde se att de kämpar med ( alternativ mot) den även här.

Älskar botaniska trädgårdar var än i världen de finns. De ger mig så mycket kunskap, kraft och känsla för trädgård.

Här finns växter med historia och historier. Växtjägare som kämpat sig igenom äventyr och fruktansvärda upplevelser för att ta hem just den särskilda arten till Europa. I dag ser vi deras namn på växtskyltar som tack för deras arbete, Thunberg och Solander, Sparrman och Forskål, Linnés lärjungar som oförtrutet genomsökte världen i jakt på gröna upptäckter. En del av dem dog under resan. Forskål stupade i Jemen, Solander fick aldrig sin älskade Linnédotter och Thunberg åldrades i Uppsala, i trädgårdar över hela världen är de odödliga!

IMG_5141

Välkommen till Hortus Botanicus, den botaniska trädgården i Amsterdam!

IMG_5142

Här finns en superfin  Wardian Case som såg till att växterna kom hem välbehållna från den nya världen.

IMG_5166

Örter och medicinalväxter från hela världen växer här. Amsterdambornas eget apotek på 1700-talet.

IMG_5154

Fast Smyrnium perfoliatum kan man vara utan….

IMG_5167

Godnatt!

Kommentarer