Häng med till dejliga Danmark

Danmark, jamen det ligger ju så nära – nästan som hemma.
Jo, förvisso men inte riktigt. Danmark som trädgårdsland är ändå lite annorlunda än vårt. Deras klimat är lite bättre och deras trädgårdshistoria lång. Att åka över Sundet är som att åka till en kär men inte så ofta besökt nära vän.
Jag är ganska ofta i Danmark, senast med Claes på konstmuseet Arken och innan dess med kamrater på en köpenhamnsutflykt.

Bor man i Malmö måste man ta sig över då och då. Det blir ju ofta Själland då, men längre bort ligger Fyn och allra längst bort Jylland. Ju längre bort från Sverige, desto mer exotiskt. Och den danska haven är alltid spännande att besöka, var den än ligger.
I juni är Danmark extra dejligt och då blir det en trädgårdsresa till Jylland, med första stopp på fina Egeskov på Fyn. Om jag någon gång ska bo på ett slott ska det vara Egeskov. Vackert, romantiskt, lagom och med finaste slottsträdgården med både labyrinter, köksträdgård och fantastiska häckar.
Måste ses när man är i Danmark.
Århus, som är Danmarks andra största stad ligger en bit upp på jylländska ostkusten. Just i år är Århus Europeisk Kulturhuvudstad och det betyder förstås lite extra glans och fest i staden.
Vi ska bo i utkanten av Århus på den här resan som jag gör med Rosebuds Tours www.rosebudstours.se
Minns ni Anne Just, en färgstark danska med en ljuvlig trädgård som vi visade i Gröna rum för ett antal år (!) sedan? Minnet av Anne Just vårdas i hennes Haven i Hune som står på programmet liksom Århus botaniska som är en liten pärla i staden.

En rosenträdgård, en japanskinspirerad och ett antal privata danska trädgårdar plus ett gott gemyt står också på programmet.
Häng med vetja, Danmark ligger aldrig för långt borta!

 

arhus3

Kryddbusken blommar på Jylland i juni.

arhus2

Liksom liten läcker Penstemon.

arhus1

Praktfullt tropiskt växthus finns det förstås oxå på Århus botaniska.

IMG_6436 IMG_6422

Högt, Aros konstmuseum, och lågt, gatukonst, i Århus.

Kommentarer