I’m in the garden

I’ m in the garden.

Nja, inte riktigt för det blåser så in i …. Men jag har förstås gått runt och kolla så att allt står kvar på sin plats efter nattens Urd. Dessutom brinner det i Malmö hamn och vinden ligger på mot Arlöv så nu är jag faktiskt uppmanad att stanna inomhus och stänga dörrar och fönster.

Bara någon enstaka kruka hade i alla fall vält men alla träd och buskar står på sin plats.

Bara Hjördis saknas än, hon hukar nog någonstans där det är lä.

Inne i orangeriet är det i alla fall varmt och lugnt och lite sol i dag faktiskt. Så här års när solen står lågt är det faktiskt ljusare därinne än vad det är en högsommardag. Precis så ska ett bra orangeri fungera.

Så jag tittade till mina höstsådda luktärter som jag sådde i oktober och toppade häromdagen. De mår prima.

Många har frågat hur man gör och jag har bara gjort det enkla. Satte frön i kruka i oktober, lät dem stå ute hela hösten och tog in dem i orangeriet i november när vi hade några kalla nätter. I orangeriet fryser det aldrig men temperaturen kan gå ner till ett par plusgrader. Sedan har de blivit stående inne, men jag är säker på att de likaväl kunde stått kvar ute i sin kruka denna milda vinter.

Jag har lärt mig av luktärtsvännen och experten Cecilia Wingård att de är tåligare än man tror. I februari satte hon ut sina sådder utomhus under fiberduk eftersom hon var tvungen att åka bort och inte hade någon som kunde vattna och se till dem. Ute var det då fler minusgrader under några nätter men luktärterna klarade det galant. De är mycket tuffare än man tror.

Jag höstsådde även förra hösten och de luktärterna började blomma i juni så man vinner inte så himla mycket tid, men det är ju så roligt!
Just i dag har jag sått sorten Strawberry Fields som jag fått av Cecilia och som är en sort avsedd att sås på vintern. Sådde dem i ganska blöt jord, då slipper man lägga ärterna i blöt först. Ska ha dem varmt härinne tills de gror och sedan åker de ut. Får se hur det går.

Vill du veta mer om luktärter så kolla in Cecilias sida:
https://ceciliawingard.se/

Känns i alla fall så himla roligt att hålla trädgårdslivet vid liv även i december.

God fortsättning till er mina gröna vänner.

IMG_8386

Nytoppade och fina. Dessa sådde jag i oktober.

IMG_8385

Nysådda idag av sorten :

IMG_8383

som räknas som en vintersort.

IMG_8389

Det är fint ljust i orangeriet så här års. Och just nu blommar en av mina favoritsalvior här Salvia leucantha.

IMG_8392

Och snart slår diadembusken, Tibouchina ut. Hon var lite sen  i år…

 

Kommentarer