Jo då det är luktärtstid

I går, söndag, hälsade jag på hemma hos Cecilia Wingård i mellanskånska Rugerup. Jag hittade henne förstås i trädgården där hon gick runt med en liten grupp som gjort en utflykt till hennes trädgård den här lite småregniga, mulna söndagen.
Cecilia har öppen trädgård på vårliga söndagar (dock inte den sista i maj för då är det Malmö GardenShow) och hon är själv lite förvånad över hur många som brukar dyka upp för att titta på hennes narcisser, tulpaner och – just nu – luktärtsplantor.
Redan i januari sådde Cecilia de första luktärterna och i mitten av mars åkte krukorna ut i trädgården. Eftersom hon skulle iväg på en resa var det enda lösningen, inne ha de torkat ihjäl.

En chansning som gick hem. Nu har hon mängder med fina knubbiga luktärtsplantor och ute i rabatten har de första redan börjat slingra sig runt de första tagen.
Cecilia sparar allt ris och alla grenar som hon beskär i trädgården nu för det går åt mängder med stöd till hennes luktärter.
Här står nu urärten Cupani, Lady Grizel Hamilton, Blacnhe Ferry, Prima Donna, Lord Nelson och massor med andra spännande sorter som ska blomma i juli – för då är det luktärtsfestival i Rugerup igen.

Några av Cecilias fina luktärtsorter kan ni också se på västkusten i sommar. Både i min idéträdgård i Jonsered och i Karin Berglunds i Lerum.

Luktärter är hett i år.

IMG_1248

Det finns lite luktärtssorter att välja på hos Cecilia.

IMG_1262

Omskolning tar en stund…

IMG_1264

Här blir det luktärtsbonanza i juli.

IMG_1255

’Yellow Bird’ – gul magnolia som blommar hos Cecilia Wingård just nu.

 

Kommentarer