Trädens kraft och vindens…

Jag är en trädkramare. Ni som känner mig vet att jag avskyr ljudet av motorsågar och att det är alldeles för ofta som villaägare fäller gamla träd i sina trädgårdar. Träd som skapar skugga till människor, ger skydd för fåglar, liv åt insekter och lekplatser till barn. Den som fällt ett gammalt träd kan inte ångra sig. Det tar tid att få ett nytt.

För tio år sedan planterade jag en katalpa här hemma. Det var i ett av de sista Gröna rumprogrammen och jag valde att skaffa ett ganska stort träd. Katalpan var redan cirka fem meter hög med väldig klump och när det stod på plats såg det ut som om det alltid stått här. I dag är det riktigt stort och snart slår det ut med en fantastik vacker och doftande blomning.

Jag dras ofta till gamla träd när jag besöker parker och botaniska trädgårdar och därför var det en fröjd att se hur grönt Amsterdam var när vi var där i helgen. Kanalerna kantas av lindar och högvuxna träd står överallt, praktfulla, skyddande, vackra.

I lördags drog en häftig storm över Amsterdam. Från en timme till en annan förvandlades dåligt väder med skurar till dånande storm och skyfall. Det kändes ganska otäckt. Botaniska trädgården som vi var på väg till stängdes av säkerhetsskäl. Vi lyckades ta oss hem till vårt airbnb i Jordaan genomvåta, kalla och lite uppskakade.

När ovädret lagt sig och vi skulle ta oss ut och äta på kvällen stod spårvagnarna stilla och överallt låg fallna träd. Gigantiska lindar hade bara släppt och hela rotsystemet låg spretande i vädret. Vid Anne Franks hus hade en stor lind fallit rakt mellan Westerkerk och museet. Tur att inte den dagliga kön ringlade där just då. Många bilar krossades och en man dödades av ett fallande träd. Ett mirakel att inte fler skadades.

Trädens kraft är stor men vindens är större.

IMG_7863

IMG_3420

Snart blommar vår katalpa. Måtte den stå länge!

Kommentarer