Hos en af rikets herrar

I helgen hälsade jag på generalamiral Johan Puke. En af rikets herrar.
Han föddes i Ronneby 1751, gick till sjöss, gjorde karriär och såg till så att den svenska flottan lyckades slå sig ut ur ryssarnas fälla i finska viken 1790, det kallas sedan det Viborgska gatloppet.
En krigshjälte.
Inte för att jag är så förtjust i sådana men…
Hursomhelst uppförde han egendomen Göholm utanför Ronneby i Blekinge.
Ett underbart ställe så här års med en lång lindallé som leder upp mot den pampiga huvudbyggnaden..
Under två år, 1977-79, jobbade jag på Blekinge Läns Tidning i Ronneby. Trots det har jag aldrig besökt Göholm. På den tiden ägdes Göholm av Stina Werner och hon släppte ingen över bron.
Men nu står det öppet. Stället ägs av Stiftelsen Stina Werners fond och förvaltas av Skogssällskapet. Byggnaderna har renoverats och är i fint skick och trädgården har varit fin men just nu såg det ut som någon bara lämnat stället, ställt spaden och sekatören och gått sin väg.
Synd på ett så vackert ställe. Här skulle behövas upprensning och gallring innan det är för sent. Om något år har rosor, lavendel och buxbom kvävts av ogräs.
En bit därifrån, mitt ute bland gräs, sly och hästflugor vilar Johan Puke i sitt gravtempel. En märklig syn, en övergiven gravplats mitt ute i sommarSverige. Konstigt, ödsligt och lite onödigt.
Kan inte låta bli att jämföra med England. Där hade hus och trädgård varit i perfekt skick, vårdat av National Trust och uppvisat av kloka, stolta, frivilliga som gärna berättat historien om Puke och hans Göholm.

IMG_7754

Lindallén.

IMG_7750

På håll ser trädgården ok ut och någon har börjat beskära taxushäcken.

IMG_7747

På nära håll blir det en sorglig syn. Men tänk bort ogräset och sätt dig på en bänk…

IMG_7749

Spaljéer med persikor och en riktigt fin idé men vem lade ner spaden????

IMG_7751

Vinkast to die for.

IMG_7757

Här, mitt ute i en övergiven del av sommarsverige, vilar Johan Puke.

IMG_7761

Kommentarer