De gör det i Lovisa oxå!

De gör det i England och Tyskland, i Frankrike och Italien, vi gör det faktiskt i hela Norden, ja till och med i lilla Lovisa i Finland. Visar våra trädgårdar alltså.

Den här söndagen var tredje söndagen på rad som 17 privata trädgårdar öppnade sina grindar i Lovisa. Den lilla fina staden som ligger cirka tio mil öster om Helsingfors har inte mer än 16 000 invånare och så lyckas man få så många öppna trädgårdar i staden. Inte bara i år, det här var nionde året i rad!

Så himla behändigt dessutom med en liten stad där man kan promenera runt i maklig takt, prata med andra trädgårdsintresserade längs vägen, stanna till och beundra de vackra vilda vägkanterna och så plötsligt står man mitt för nästa öppna trädgård. Nästa alla serverade dessutom kaffe och sålde lite växter.

Inget förenar en så som ett besök i en trädgård.

Ja så nu har jag fått nya idéer och impulser med mig hem. Ännu en gång har jag bestämt mig för fler Allium i rabatterna, jag skulle gärna vilja ha en liten skulptur någonstans och mer klematis kanske. Absolut fler tulpaner och kanske en ny rabatt kantad med lite större stenar. Eller en stol i mosaik? Nej det har jag nog inte plats för förstås!

IMG_6979

Allium på Villa Aaltonen

IMG_6990

Täta rabattter på Villa Ilenna.

IMG_6996

Finfika på Kuhlefeltsgatan.

IMG_7010

Växthusruiner hos Engströms och

IMG_7020

fina fågelholkar på Dragongatan

IMG_7001

en sån här kan kanske?

IMG_6992

Sitt vackert i Lovisa!

 

Kommentarer