I dag går jag igång på orkidéer

Javisst är det underbart med blommande snödroppar och krokus och till och med en och annan blåsippa men när det regnar och blåser ute är det härligt att stanna inne och njuta av orkidéer.

Många arter har sin finaste blomning precis nu så därför råder det t.ex orkidéfrossa på Göteborgs botaniska för tillfället.

I deras växthus finns en jättefin orkidésamling som man började bygga upp på 1920-talet och som vuxit sig stor och fin tack vare både donationer och egna insamlingar.

En av Sveriges duktigaste orkidékännare, Magnus Neuendorf, vet allt om orkidéerna på Göteborgs botaniska och han kommer att guida i växthusen onsdagarna 11 och 18 mars klockan 17.

Jag gillar orkidéer och tycker de tillhör det absolut mest lättskötta man kan ha inomhus. Jag har dålig koll på namnen på mina arter/sorter men jag brukar försöka köpa lite annat än Phalaenopsis, brudorkidé.

Och framförallt ser jag inte orkidén som en slitochslängblomma. Den blommar, står kvar med sina gröna blad (bakom gardinen om man har någon) tills det blir sommar och sedan hänger jag ut dem i trädgården.

Hela sommaren hänger mina orkidéer i träden. Helst där så kan inte sniglarna nå dem.

När det börjar blir svalt tar jag i dem igen och då brukar de börjar blomma direkt.

Enkelt!

IMG_5034

Den gula tigerorkidén har blommat sedan november, men nu börjar den bli trött…

IMG_5035

 

Kommentarer