Till havs

Kallt.

Första tanken är att det är kallt i vattnet men att Östersjön ser vackert blå och frisk ut idag. Vinterns stormar har gett nytt hopp, fast än så länge har det nya syrerika vattnet inte nått ända hit till havet mellan Sverige och Åland.

Hade en helkväll i Mariehamn i går. Aulan på Hotell- och restaurangskolan var proppfull, stolarna räckte inte till och trädgårdslängtan var minst lika stor här som hemma just nu.

Och nog var våren lite längre kommen i Mariehamn än i Stockholm, nästan ingen snö alls och rapporter om snödroppar vid husknutarna.

Det är havets förtjänst. Havet värmer hela hösten och ger långa, fina höstar på Åland. Å andra sidan kyler havet på våren men i år mildare än vanligt.

Och jag fick se bilder på trädgårdar på Åland med magnifika klematis och häftiga rosor – precis som i Sverige. Vi delar samma intresse och på Åland har de precis som vi Öppen trädgård på sommaren. Visserligen går de i finsk regi, men nog hade det varit kul att få med även åländska trädgårdar i vår databas på Trädgårdsriket?

Kan tänka mig att program som Antikrundan som spelades i n i somras och just nu visas på SVT gör att flera tänker sig att åka över till ön i sommar och varför inte passa på att titta på trädgårdar då?

Hemma igen i kväll och längtar redan efter att gå ut i trädgården. I morgon ska jag ut och plocka upp pinnar och skräp, klippa ner fjolårsgräset och gräva upp en liten tuva snödroppar att ta in.

IMG_4630

Kommentarer