Kameliatider

Det är kameliatid. Lite tidigt kanske men nu börjar blomningen.
Det är så härligt med en växt som blommar när inget annat hunnit ut (bortsett från snödropparna förstås…).

Kamelian är en spännande växt som faktiskt blommar när den är i vila. Det är först när den blommat över som man ska börja göda den och plantera om. Det vi ser nu är resultatet av en knoppning som började redan efter sommaren.

Under hela hösten sväller knopparna för att spricka ut mitt i vintern. Och bäst trivs den i ett svalt uterum/orangeri med mycket ljus och bara cirka 10-12 plusgrader.

Bilden på de uppstammade kameliorna är från en utställning som kameliasamlaren Tage Andersen hade i Köpenhamn 2009.

Underbart!
Camellia japonica växer vild i Japan och det var där favoritlärjungen Carl Peter Thunberg hämta den den på 1700-talet. Linné själv ville mest av allt ha en tebuske, Camellia sinensis, och blev väldigt besviken när det var en röd kamelia som kom fram till honom.

Till sist fick han i alla fall sin favoritbuske, teplantan, till Uppsala. Några skördar blev det dock aldrig.

Vill man se fina kamelior kan man göra det t.ex. på Tage Andersens Gunillaberg utanför Jönköping där han har sin samling i ett 400 kvm stort orangeri!

Inne i Jönköping, på Strömsbergska växthuset står en praktfull kamelia planterad i början av 1900-talet. Den visas varje vår när den kommit i blom.

I Schlosspark Pilnitz i Dresden står fortfarande den kamelia som Thunberg skänkte trädgården i slutet av 1700-talet. Den har ett eget stort, flyttbart växthus och är idag nästan tio meter hög och blommar med tiotusentals blommor varje vår. Av den har jag två stycken plantor som ännu inte riktigt kommit igång med att blomma.

Jag får i stället hoppas på att få se kamelior i full blom på Azorerna dit jag åker i dag. Rapport kommer.

kam2

De kan verkligen blomma!

m4

Läckert med randningen.

kam5

Så här ser frökapseln ut. På Azorerna är kameliorna fulla med frö i september.

kam

Denna kamelia köpte jag i Italien 1999 och hade på vår inglasade balkong i många år. Den trivdes och blommade fint varje år i januari- februari. Sedan fick jag hybris och tänkte att den säkert kunde stå ute året om i Skåne. Det kunde den inte….

 

Kommentarer