En förlorad värld…

En förlorad värld –
så hette serien på svenska, Brideshead revisited i original. När den sändes i teve någon gång på 80-talet satt jag som klistrad. Jeremy Irons har en av huvudrollerna i den här magnifika, romantiska serien som utspelar sig i universitetsmiljö i Oxford och på slottet Brideshead i Yorkshire.
I går såg jag filmen på teve. Och blev lika gripen. Av historien, människorna och miljöerna.
Och det finns förstås en koppling till trädgård.
I februari 2010 gjorde jag och Claes en trädgårdsresa i England. Vi gick snowdrop walks, handlade krukor på Whichford pottery och besökte RHS visningsträdgård utanför Leeds och det var där vi av en slump fick veta det. Att vi var nära Brideshead, eller Castle Howard som det heter på riktigt.
Vi skulle få beskrivningen till en gård där de tillverkade sloe gin, dvs slånbärsgin och flickan i kassan sa att det låg på vägen till Castle Howard. Vilket inte sa mig någonting. Men Claes visste precis. Det var där de spelade in Brideshead revisited.
På filmen kör de precis samma väg in som vi kom. Och jag får fortfarande gåshud när jag ser platsen.
Ja jag vet att det handlar om extrem överklass, bortskämda arvingar och stora klasskillnader.
Men ändå.
Och ja det finns en trädgård att titta på vid Castle Howard också, en ganska typisk trädgård som ligger lite off från slottet med rosor och grönsaker och där finns en liten plantskola intill där man kan handla ett minne från Castle Howard.
Annars kan man ju alltid beställa filmen.

pottery

På Whichford pottery får man gå in i verkstaden och se hur de berömda krukorna blir till.

snow2

På Hodsock Priory kan man gå på snowdrop walk i februari månad och på toaletterna kan man beundra tapeten med snöklocksbilder.

brideshead3

Tur att det oftast finns en plantskola nära så att man kan köpa med sig ett minne hem. Den här försäljningen låg precis utanför grindarna till Castle Howard.

Kommentarer