Saften blommar.

Som gräddvita plättar blommar flädern just nu och det doftar saft. Inget är så gott en varm sommardag som ett glas fläderblomssaft. Det svalkar och smakar ljuvligt. Och om man vill kan man dricka det även senare på kvällen i starkare version.

Men framförallt är flädersaften en törstsläckare. Och den äkta flädern är verkligen lätt att känna igen. Flata blomklasar, gräddvita och med en doft av flädersaft. Har man lyckan att ha en mörkbladig fläder med rosa blommor i trädgården då blir saften också rosa. Snyggt. Själv plockar jag blommorna på lekplatsen intill. Där är blommorna alltid stora och fina och utan bladlöss.

Sedan gör jag saft efter detta recept: 30 klasar fläderblommor, 1 1/2 liter vatten, 2 kilo socker, 3 citroner – ekologiska så klart, 50 gram citronsyra. Skölj blommorna och lägg dem i en stor skål. Koka upp vattnet och häll i sockret tills det löser sig. Blanda i citronsyran. Slå den heta lagen över blommorna och tillsätt sen det rivna skalet och saften av citronerna. Låt stå svalt i fem dygn och häll sedan på burkar. Frys och njut så länge den varar.

IMG_9876

Min varar inte så länge så redan i övermorgon gör jag en sats till.

IMG_9875

Vänta inte för länge, flädern blommar över snabbt. När du gjort detta kan du i lugn och ro registrera din trädgård till årets Tusen Trädgårdar den 29 juni – i morgon är sista anmälningsdag!

IMG_9877

Kommentarer