Grön kväll med två idoler

Varje år, på tisdagen i Chelsea Flower Show-veckan, håller tidningen Gardens Illustrated en Garden Talk med några av trädgårdsvärldens mesta och bästa. Det kan ha koppling till årets Chelsea men måste inte. I fjol var det Cleve West, som tog hem Best in Show 2013, som deltog tillsammans med holländaren Piet Oudolf.
Jag har varit där fyra gånger nu och årets föreläsningskväll var den bästa hittills!
Men det kan så klart inte gå fel när två av de jag högaktar och beundrar mest i den här världen träffas och pratar trädgård: designern Dan Pearson och Fergus Garret på Great Dixter. I ett samtal lett av Anna Pavrod, fantastisk skribent som bland annat gett ut Tulips, en tulpanbibel.
Först fick Dan och Fergus tio minuter vardera att presentera sig och sedan flöt resten av tiden runt i ett inspirerande och klokt samtal om trädgårdslivet.
Båda har fyllt femtio och kan se tillbaka på ett trädgårdsintresse som började redan när de var små. De har gått den långa vägen och arbetat med jord och växter hela livet. Men ändå hamnade de i två olika delar av den gröna världen.
Dan är en stor växtälskare som designar trädgårdar både till privatpersoner och officiella uppdrag. Han ritade till exempel den nya parken vid OS-stadion. Just nu ritar han och planerar han för den nya gröna bron som ska korsa Themsen. Totalt har han ritat 59 stora trädgårdsprojekt, bl.a i Japan.
Fergus Garrett däremot har tillbringade sin mesta tid som trädgårdsmästare på Great Dixter där hans mentor Christopher Lloyd tidigt gav honom fria händer.
Nu är det Fergus  som bestämmer och som leder Great Dixter mot nya gröna mål.
Så sympatiska och kloka och jag har faktiskt träffat båda. 1999 fick jag den stora lyckan att filma i Dans då nya trädgård i Peckham inför en BBC-serie med honom som SVT köpt in. Fergus har jag träffat på konferens i Malmö men också på Great Dixter som faktiskt är min favoritträdgård alla kategorier. Där är det alltid vackert, året om!

Eftersom jag inte tog några bilder från kvällen får ni hålla till godo med bilder från Great Dixter tagna 2008. Inte illa det heller.

huset

Huset från 1400-talet och en trädgård som är både klassisk och modern.

gd2

Lupiner – älskar dem!

gd

Strikt fast busigt formklippt och rufsigt under. Blir inte bättre.

pots

En kruksamling som passar mig som gillar när det inte är så perfekt.

Kommentarer