…i solen

Efter två dagar på Nordiska trädgårdar omgiven av kollegor, besökare, trädgårdsmästare, föredrag, växter och mingel kom jag hem, packade om resväskan och for till Spanien.

I går vid middagstid tog jag emot första gruppen av resenärer till Grand Tours kultur- och trädgårdsresa i Almunecar. Flyg till Malaga och sedan österut, bort från Torremolinos och Fuengirola och mot Valle Tropical, den tropiska dalen, där kirimoja, mango, guava och avocado växer i mängd. Just nu blommar fruktträden, fast mandelträdens tid är tyvärr redan förbi.

Klimatet är verkligen ljuvligt här, och i år är våren tidigare och varmare än förra våren då jag var här. 22-23 grader på dagarna och runt tio på nätterna med havet som slår mot stranden och söver en till sömns.

Dagens första lilla utflykt gick till den botaniska trädgården mitt i den lilla staden. Parken är inte så stor men innehåller en hel del palmer, jättestrelitzia den som blommar med svarta, blå och vita blommor – mycket snyggare än sin orange släkting:

jatte

Choirisa, rosépepparträd och den maffigaste Solandra jag sett i hela mitt liv. Hela bergsväggen upp mot stadens borg är inklädd av den gigantiska blomman som fått sitt namn efter linnélärjungen Daniel Solander.

solander

Blomman ser ut som en jättekantarell och blomhöljet är tjockt som läder.

Och lika spännande är judasträdet, Cercis som blommar på bar stam och ser helt märklig ut.

cercis

Veckan ser fram emot Alhambra och Granada – världens vackraste, sedan åker vi till Malagas botaniska, en fruktodling, grottorna i Nerja och den fina lilla byn Frigilliana. Med mera. Det kommer fler växtbilder. Jag lovar!

Kommentarer