Nyhamlat är bäst!

Nu är det gjort! Pilen är nyklippt. Eller hamlad som det heter när man klipper bort alla grenar och bara låter stubben stå kvar. Vartannat år runt den 1 mars gör vi det och det känns lika häftigt varje gång. På två år är det en enorm tillväxt på pilen och de tvååriga grenarna är flera meter långa. Men just därför måste det bort, annars skulle de knäcka trädet så småningom. Hare man en gång börjat hamla ett träd måste man fortsätta.

Jag skulle gärna vilja veta om vår pil fanns på tomten när huset byggdes 1923. Den känns som om den skulle kunna vara så gammal, å andra sidan växer pil fort så det är möjligt att den bara är 50 år. Förra gången det var Tusen Trädgårdar, 2012, kom det en farbror hit och tittade. Han var född 1929 och kunde berätta att äppleträden stod här när han var barn. Pilen mindes han inte.

Nåja den är i alla fall vårt vårdträd och jag är så glad att Claes gör jobbet varje år. Det är en av de få gångerna vi jobbar tillsammans i trädgården. Idag var det extra skönt, milt och disigt och rabatten full med snöklockor.

Hej våren!

pil3

pil2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer