Livskraft!

Man blir lycklig av den. Livskraften! Den som finns hos äppleträdet på Åkerö.

Gissningsvis kom äppleträdet till Åkerö när ägaren CG Tessin 1759 importerade ett parti holländska fruktträd (enligt Anton Nilssons fantastiska bok Våra äpplesorter).

Sorten fick namnet Åkerö och trädet står där än i dag. På 1880-talet var det när att äpplesagan tog slut. Då var trädet i så dåligt skick att ägaren tänkte såga ner det. Men ändrade sig. I stället beskars trädet och fick ny gödning. 1921 plomberades det med betong och järn och i dag är det nästan mer betong än träd. Men Åkerö lever och ger frukt och är ju ett underbart bevis på träds livskraft. Något att tänka på för de som gärna villa såga ner och skövla,med motiveringen -– det är i så dåligt skick. Nästan aldrig ser man att fällda träd varit i dåligt skick när de ligger där på marken med frisk kärna.

I går var jag i Sörmland och höll föredrag i Malmköping. Tack vare Ewa och Ralf fick jag med egna ögon se trädet. Och inte bara det, jag såg också trädgårdsmästarbostaden på Åkerö där mina föräldrar bodde ca 1940-1945.

En vacker dag var det!

akero2

Kommentarer