Månadens trädgård Februari

Det är konstens förtjänst att det blev en trädgård i Smedstorp. Både Per och Margareta Baker tyckte att besökarna som kom till galleriet för att titta på Pers smide borde välkomnas av en fin miljö. Så kom Månadens trädgård Gamla Bryggeriets Galleriträdgård i Smedstorp till.

smeden3För 12 år sedan ritades linjerna ut på gräsmattan. Stengångar lades ut, en damm grävdes så småningom, upphöjda bäddar och rabatter fylldes på. Och – i ensamt majestät fick den stora lönnen, Acer velutinum som är en jättelönn från Kaukasus, stå kvar mitt i trädgården.

Idag är parets galleriträdgård en av de mest uppskattade på Österlen. Mycket barrväxter, små träd och buxbom bildar stomme i trädgården, klematisen går på höjden och man ser att paret tänkt mycket på färg och form. Vackra bladväxter som hosta, rodgersia, och ormbunkar samsas med blommande nävor, höstastrar, rudbeckia, lavendel och pampiga gräs. Det är välkomponerat på bara 700 kvadratmeter.

smeden2Per och Margareta har varit med på Tusen Trädgårdar både 2010 och 2012 och naturligtvis vill de vara med även 2014!

För Per är trädgården en plats för avkoppling och arbete. Men den har också blivit en del av hans yrke, ett slags skyltfönster. Över allt syns hans smide. Det fina lusthuset är byggt av järn, marschallkorgarna är designade av Per, klematisställningar, ljuskronor och till och med plattorna som leder runt i trädgården har en avgränsande järnkant.

Det går liksom inte att missa att det är här smeden bor med sin trädgårdsintresserade fru!

Besök månadens trädgård

Kommentarer