En grön vän finns inte mer

Naturgeneralisten, inspiratören och trädgårdsdesignern Peter Gaunitz är död.

En av Sveriges stora trädgårdspersonligheter, Peter Gaunitz, är borta. Han förlorade sin kamp mot cancern och avled den 11 november efter en tids sjukdom. Ett av hans sista uppdrag blev att presentera sin Mästarrabatt 2013, ett woodland som med Peters sedvanliga humor döpts till Vedlund.

Peter Gaunitz medverkade ofta i Gröna rum. Ett av våra första projekt tillsmamans var att anlägga en stor damm och våtmark i en privat trädgård i Vellinge. Han tog sig alltid an sina uppdrag med stor kunskap och mycket humor. Roligaste minnet är när vi skulle göra ett inslag om Årets perenn, sköldpaddsörten, Chelone. En livslevande sköldpadda döpt till Kjell-Arne gjorde inslaget både begripligt och roligt.

Sista gången jag arbetade med Peter var i Laholm den 6 juni då den sista delen av Nya Stadsparken invigdes. Peters insats där blir ett bestående minne för många generationer framöver. En park helt i Peters stil med både stäpp, många stora, vackra träd och marktäckande perenner.

Vill ni se mer av Peter Gaunitz anläggningar i Sverige så är Sävjö stads planteringar ett väldigt fint exempel på hur Peter arbetade.

Trädgårdssverige sörjer en orginiell, kunnig och väldigt inspirerande vän!

Kommentarer