Tusen Trädgårdar i Uppsala

Av Lotta S Saetre

Får och marknad på Linnés ägor.

När Tusen trädgårdar ordnades för första gången 2010 passade vi på att skapa ett nytt evenemang på Linnés Hammarby. I samband med fårklippningen förvandlade vi äppellunden till marknadsplats, med fårkött, lammkorv, ostar, saft, honung och bröd från lokala gårdar till försäljning. Från Gotland fanns stora korgar med nyskördade morötter i knippor och från Hammarbys egen kålgård rotfrukter av alla de slag. I andra stånd såldes slitstarka strumpor av mjukaste ull, hemstickade koftor, lapptäcken, keramik och fårskinn.

I äppelträden hängde ullgarn på tork, färgade som på Sara Lisa von Linnés tid. Ulltussar blev kardade och spunna till garn. Barnen fick lära sig att tova. Mellan marknadsstånd och cafébord minglade självaste Carl von Linné, alias Hans Odöö. Till kaffet bjöds det musik och allsång.

Från marknadsplatsen gick det hela dagen en strid ström besökare till fårklippning och ponnyridning. I kulturreservatet som omger Linné forna sommarbostad betar ett 20-tal får. Med vana handgrepp blev de nu befriade från den värmande ullen och kunde nyklippta skutta tillbaka ut till hagen.

Tack vare Sällskapet Linnés Hammarbys idoga arbete bjöd evenemanget Tusen trädgårdar på en dag med sjudande aktiviteter. Det var den dag som drog mest besökare till Linnés Hammarby under hela säsongen 2010.

Kommentarer