Jenny: Hur kom det sig egentligen att jag var med? Var det egot?

Av Jenny Eltebo Johansson

Det regnar och fryser till is om vartannat här i Roslagen. I vanliga fall brukar snön ha lagt sig, men i år kan vädret inte riktigt bestämma sig. Snö eller tö? Själv är jag nöjd med bar backe så länge som inte kvicksilvret sjunker under -10 grader, då man måste börja oroa sig för rosorna. Än så länge växer trädgården endast i fantasin, jag funderar på att göra en riktig planritning, men har ännu inte införskaffat det där stora ritvänliga skissblocket, och ganska dyrt var det också. Jag vet ju var jag har saker och ting, brukar jag tänka, i alla fall på ett ungefär.

jenny-eltebo2

I somras var det värre, då trodde jag också att jag visste var jag hade allting, och dessutom vad allting hette, men när jag hade min trädgård öppen för besökare den där magiska dagen 2010 så var allt som bortblåst. Hur kom det sig egentligen att jag var med? Var det egot? Min trädgård består i huvudsak av en gulnad gräsmatta, ett snett växthus, en studsmatta och (då) en rostig gungställning (som jag i somras lyckades bli av med Jippiii). Nej hur kom det sig egentligen?

jenny-eltebo3

Det började såklart med vissa frågor. Varför ska man öppna sin trädgård och låta andra komma in och ”tränga sig på”? Tja, det är mer intressant att vända på frågan och fråga sig varför inte? Den största föreställningen de flesta har är ju: ”men jag har ingenting att visa”. Må så vara om det enda som blommar är maskrosorna i gräsmattan, men inte ens blommor är ju obligatoriskt i en trädgård. ”Klippträdgård” måste ju ha kommit någonstans ifrån, och själv har jag bitvis ”ökenträdgård” därhemma, det vill säga insprängda områden där det absolut inte vill växa något alls.

– Nej jag ska försöka ta död på några myter om det här med öppen trädgård.

Myt ett: det kommer ingen. Fel fel fel, det kommer fler än du kan tänka dig, det är ett faktum att allt fler i landet intresserar sig och är nyfikna. Det kommer att stanna bilar och cyklar utanför ditt staket, unga och gamla, män och kvinnor kommer att stå förväntansfulla och invänta att du ska öppna portarna.

Myt två: de besökare som dyker upp kommer att kritiskt granska varje oklippt grässtrå och notera samtliga spirande ogräs i rabatterna. Nejdå, det som räknas är det fina, det annorlunda, det som pryder eller ger karaktär i trädgården. Det som folk njuter av är att se hur andra valt att göra, få lite inspiration och tips. Tänk att kunna inspirera genom att tipsa folk om att ogräsrensning inte måste vara en nödvändighet? Det gjorde i alla fall jag garanterat, förra sommaren.

Myt tre: det kommer ändå att regna. Tja, det kanske det gör, men ingen kommer att märka det för alla kommer att vara helt upptagna med att vandra runt och samtala med varandra.

jenny-eltebo4

Det som gav mest var alla möten med likasinnade, farbrodern som älskade fingerborgsblommor, killen som gick runt och plockade upp maskrosplantor i gräsmattan, hon som tog kort på mina små stilleben av snäckor här och där, och hon med lägenheten som bara tyckte att allt, precis allt var helt underbart.

Nästa gång förbereder jag med fika, rejält, och – Välkomna åter alla underbara trädgårdsentusiaster!

Jenny E Johansson i Åkersberga

Kommentarer