Hos Nettan och Håkan i Huddinge övergick tvekan i förtjusning

Av Nettan och Håkan Friberg

Vi var först lite tveksamma till att visa upp vår trädgård för allmänheten. Skulle vår trädgård duga? Räcker den till för att roa en massa duktiga trädgårdsamatörer en hel dag? Och ännu värre – trädgårdsexperterna – om det kommer några sådana – vad skulle de säga? Men, kanske det värsta av allt – tänk om ingen kommer? Inte en enda en… Ja, ungefär sådär gick pratet här hemma. Men så fel vi hade!

Fribergs2

Vi och vår lilla trädgård, inte större än en alldeles ordinär villatomt, lockade till sig minst ett hundratal människor. Vi lyckades inte fullt ut med räkningen. Hann helt enkelt inte. Vi hade roligare saker för oss. Vi pratade nämligen. Om vad? Växter förstås. Som vi pratade…

Det var så roligt att se när de liksom ”vällde” in här, besökarna. Gamla och unga, en del väldigt unga – och det är det som är så kul. Alla dessa nybörjare som visar så stort intresse. Unga par som precis har blivit med hus och tomt, vill nu också ha en trädgård. Inte bara en tomt med häck, gräsmatta och lite blommor närmast huset, sådär lite slentrianmässigt. Nu kom de hit. Till oss! för att få inspiration. Så roligt! Att känna att man kanske är med och bidrar till ett lite mer levande trädgårdsintresse.

Fribergs3

En sak till som är så fin med att släppa in intresserade människor är just detta att man får en annan, helt ny syn själv, på sin egen trädgård. Man ser den plötsligt i ett helt annat ljus. Nämligen med besökarnas ögon! Det var något som förvånade, och gladde oss hela den där dagen. Just dessa platser som man kanske inte riktigt ser, av hemmablindhet.

Nu fick vi massor med ”å, så fint” och ”så här vill vi också ha det” om just dessa platser. Det var bara att titta och se. Sen höll vi med. ”Visst är där fint” sa vi till varann efteråt… Inte utan en viss belåtenhet. För det var det ju, insåg vi nu. Ännu en anledning att vilja göra om detta äventyr alltså.

Fribergs4

Efter en sådan dag växer ju självförtroendet naturligtvis. Alla dessa glada härliga och kunniga människor. Det är bara att tacka och ta emot och önska alla välkomna åter. Nu ser vi fram emot nästa tillfälle att få visa upp, men också att få ventilera de problem som dykt upp sen sist. Kanske får vi några nya goda råd och tips. Vem vet…

Hälsningar Nettan och Håkan i Segeltorp

Kommentarer