Regn, regn i Norrbyberg – men glada miner i trädgården

Av Mariana Mattsson

Det regnade. Precis hela dagen regnade det. Men vad gjorde väl det? Det hade ju varit strålande sol dagen innan när vi hade invigning av Lapplands Kulturbotaniska Trädgård i Lycksele – och regn på den dagen hade milt sagt varit okul. Så nu fick det regna precis så mycket det ville. Dessutom visste vi ju att trädgårdsfolk är robusta och tål en hel del väta.

mariana-mattsson1

Och mycket riktigt. Strax innan startskottet kl 11 stod redan första bilen på parkeringen. Sen passerade en lämpligt anpassad ström av folk hela dagen, och husmannen och jag turades om att guida runt under paraply. En eller annan besökare grubblade väl över vem den där personen som gick runt med kamera var för någon. Det var något väldigt välbekant över henne, men… Jodå, det var Gunnel Carlson som smög runt i buskarna och plåtade!

Tusen Trädgårdar är ett sätt för hela trädgårdssverige att visa upp den sköna mångfalden i det gröna. Riksförbundet Svensk Trädgård har, som en av arrangörerna bakom Tusen Trädgårdar, som mål att trädgårdsföreningarna ska stärkas i medlemsantal och verksamhet genom arrangemanget. Och Tusen Trädgårdar fick verkligen en sådan positiv effekt för många föreningar.

mariana-mattsson2

Här i våra trakter brukar Lappmarkens trädgårdssällskap varje år ordna safari till medlems­trädgårdar. Det här året hade sällskapet raggat ihop öppna trädgårdar att anmäla till Tusen Trädgårdar så att man kunde göra en rundtur till samtliga på en enda dag, däribland också sällskapets egen Linnépark i Gunnarn.

Sällskapet hjälpte till med registrering i databasen för Tusen Trädgårdar, annonserade och såg dessutom till att det fanns informationsmaterial om sällskapet på plats ute i trädgårdarna samt guide i Linnéparken.

mariana-mattsson4

Öppna trädgårdar lockar massor av besökare, och väldigt många av dessa är ännu inte medlem i en trädgårdsförening. Tusen Trädgårdar blev därför ett jättebra tillfälle att marknadsföra vårt trädgårdssällskap. Så se till att även din trädgårdsförening raggar fram medlemsträdgårdar som öppnar grinden, och tar chansen att informera och värva medlemmar när nu Tusen Trädgårdar arrangeras igen 2012.

Mariana Mattsson, alias rosa lapponica

Kommentarer