Hemma hos Marianna: Snart är det 2012…

av Marianna Agetorp

Trädgårdsriket med sina ”Tusen trädgårdar” är en underbar beskrivning av vårt avlånga lands natur- och blomsterrikedom. Från de vilda naturängarna och skogarna till våra gamla – eller nyuppodlade trädgårdar och parker. Allt hör samman och hör ihop.

marianna-agetorp2

Själv talar jag gärna om mineralriket när jag talar om mina stenar och dess utbredda rikedom i form, färg och material, om växtriket och djurriket mm. Och i trädgårdsriket ingår allt. Ett litet miniatyrrike där vi på ett personligt sätt väljer och vårdar ömt det vackraste vi funnit ut de olika ”rikena”. 2010 öppnade Sverige sitt Trädgårdsrike och vi var många som var glada att få vara med, och visa fram vårt lilla bidrag.

marianna-agetorp3

Jag har under korta perioder varit kluven till att visa upp, inte för att jag inte är stolt och glad över det jag har, men för att jag ibland tvekar för att jag tycker trädgården är mitt innersta privata rum. Men så inser jag att det är ungerför som med självbiografier eller personliga berättelser – det är de som för mig är de intressantaste. Så den där söndagen i augusti visade jag med glädje upp min trädgård och vill gärna göra det igen 2012. Om berömmet uteblir spelar mindre roll.

Glad blir jag om dock om människor finner inspiration till eget skapande, om de vågar hitta sin egen stil och om de vågar vara mindre rädda för ogräs och ”vilda” avdelningar i trädgården. För alla rikena måste bjudas in om helheten skall bli mångfald för alla sinnen.

För alla de som inte har en egen trädgård är det också ett utmärkt tillfälle att få titta in och njuta av andras trädgårdar en stund. Själv låter jag dessutom alla gå mer i min och min mans Skogskatedral, ett meditativt naturrum, ett kulturrum som vi skapat i en granskog nere vid Stensjön.

marianna-agetorp4

2010 hade vi där dagen till ära en konstutställning med Britt-Marie Sjöberg som hette ”Livstrådar och poesi” som besökare fick vandra runt i. En mycket lång stickad röd tråd snirklade sig genom skogen över stock och sten, längs Huldrans stig och ner till Skogskatedralen där Britt-Marie hade flera textila installationer, sinnliga och berörande för alla sinne.

Den dagen läste jag också poesi för besökare och dagen blev som helhet välbesökt. Vilken tur att min käre man också börjat guida besökare. För alla möten människor emellan är så berikande. Till nästa år har vår förut så smala väg blivit breddad och gårdsplanen kan ha några fler parkerade bilar.

Så nog laddar vi redan nu för nästa ”trädgårdsrika” dag. Vill Du se bilder så titta in på www.agetorp.se.

Skogshälsningar från Marianna Agetorp

Kommentarer