Trädgård och konst – en bra kombination

Kombinationen kultur – trädgård är så bra. Det finns en hel del platser i Sverige där den kombinationen görs i stort och smått. Störst är det kanske i Umeå där man hittar Skulpturparken. En stor del av den gamla sjukhusparken har gjorts om till konstupplevelse. Över 50 skulpturer och installationer är placerade öppet och dolt, intimt och dolt. Här signalerar stoppskylten Tillåtet, pekar ett glasfiberfinger upp ur dammen, hänger en samling herrskjortor på tork i träden.

Det är roligt, spännande och iblad lite sorgligt som när man betraktar Charlotte Gyllenhammars lilla overallklädda barnskulptur som heter Out. Men trädgårdsupplevelsen då? Jo den får man utanför IKSUs träningshalli parken. Här har Ulf Nordfjell gjort en läcker plantering med perenner, ”flytande” stenblock och tallar. Helt i hans stil. Umedalens skulpturpark är en i raden av svenska trädgårdar som måste ses!

Kommentarer