Missa inte tyska trädgårdar på semesterresan i Europa

Buga och Laga är förkortningen för sommaren i Tyskland. Buga står för Bundesgartenschau och Laga för Landesgartenschau, stora, populära trädgårdsutställningar som äger rum varje år mellan april och oktober i olika delar av Tyskland.

Årets Laga, som arrangeras varje år, finns i Norderstedt i utkanten av Hamburg. En gammal fd betongfabrik har förvandlats till park och trädgård för invånarna i Norderstedt. På det gamla industriområdet har planteringar och parker tagit över och i sjön som skapats i det gamla sandtaget har det blivit badplats och strövområde runt.
Ett bra exempel på hur nedgångna och övergivna områden förvandlas – till glädje för invånare och trädgårdsintresserade.

Buga hålls vartannat år och är en mycket större utställning. Men ambitionen är densamma att göra om, förnya och restaurera till glädje för invånarna. I år är det Koblenz tur. Slottet inne ju staden som stod kvar som ett skal efter kriget har fått en rejäl ansiktslyftining och parken har restaurerats efter gamla ritningar. En linbana över Rhen upp till stadens fästning visar vägen till ett stort utställningsområde med mängder av planteringar och idéträdgårdar.
Inne i Koblenz finns sedan ytterligare ett utställningsområde.

Som alltid Tyskland – snyggt och prydligt och kul att titta på!

tyska-tradgardar2

tyska-tradgardar3

tyska-tradgardar4

Kommentarer